DNA repair and plasmid analysis in bacillus thuringiensis
- Tez No: 4032
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN BAĞCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Bacillus thuringiensis, Bacillus sphaer icus, UV duyarlılıkları, DNA onarımı, antibiyogram, SDS muamelesi, plazmid analizi. vı, Bacillus thuringj enşiş, Bacillus şohaerlçeş, UV sensitivities, DNA repair, antibiogram, SDS curing, plasmid analysi s. IV
- Yıl: 1988
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
ÖZET BACÎLLUS THURİNGÎENSÎS'de DNA ONARIMI ve PLAZMÎD ANALİZ î Syed Rizwan SHAREEF Doktora, Biyoloji Bölümü Danışman: Doç. Dr. Hasan BA?CI Eylül 1988, 133 Sayfa Bacillus thuringiens is (B.t.) varyeteleri ve Bacillus sphaericus (B.s) ultraviyole cevap eğrileri ve DNA onarım kabiliyetleri (özellikle de fotoreaktivasyon kabiliyetleri) açısından çalışıldı. Ayrıca 27 atasal var yete ve bunların sodyum dodesil sülfat muamelesi ile elde edilen türevlerinden bazılarının antibiyotiklere direnç- lilikleri ve plasmidleri araştırıldı. Fotoreaktivasyon deneylerinde iyi cevap veren bazı örnek varyetelerin DNA onarım kabiliyetleri (sıvıda tutarak iyileştirme metodu kullanılarak) ve güneş ışığının bunlar üzerindeki etkileri çalışıldı. UV'ye verdikleri cevaplara göre bu organizmaları önemli farklılıklar gösteren üç ayrı grupta sınıflandırmak mümkün oldu. Bazı varyeteler Salmonella typhimurium ve Escherichia col i kontrol organizmalarına benzer düzeyde direnç gösterdiler. B.t.'nin bütün varyeteleri hücre duvarı üzerinde etkili olan antibiyotiklere karşı genel bir direnç gösterdi. vB.s., B.t.'e kıyasla oldukça farklı bir antibiyo-i tik direnç örgüsü gösterdi. Diğer taraftan, 17 atasal varyete sayıları birden beşe ve molekül ağırlıkları 1.6 milyon daltondan (md) 70 Md'dan da fazla olabilen plazmid(ler) bulundu. Deta- mızm işaret ettiği gibi bazı plazmidler antibiyotiklere direnç kodlayabilirler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DNA REPAIR AND PLASM I D ANALYSIS IN Bacillus thuringienşiş Syed Rizwan SHAREEF Ph.D. In Biological Sciences Supervisors Assoc. Prof. Dr. Hasan BAGCI September 1988, 133 pages. Varieties of Bacillus thurinsiensiş cured derivatives have been carried out and their response to 32 different antibiotics were determined. For some representative varieties which gave good response in photoreacti vation experiments the killing effects of direct and indirect sunlight were measured. The dark repair was also studied by liquid holding recovery method in these varieties. We were able to classify these organisms into three significantly different groups on the basis of their UV kill curve responses. Some varieties showed a high resistance to UV comparable to the controls, wild type Şal moneJi a tyfîhİIPiCİum and Escherichia colL IIISome of the varieties of B.t. exhibited fairly good responses as regards to their photoreacti vation abilities. Some B.t» varieties have been -found to be highly photoreacti vable. All the varieties of B.t. were showing a general type of resistant response against cell wall acting antibiotics. The B.s. on the other hand, showed an entirely different antibiotic resistance pattern as compared to B.t. We were able to detect plasmids in 17 parental varieties plasmid numbers being varied from one to five and the molecular weights ranging from 1.6 to more than 70 fid» Some of the plasmids may code for resistance to some antibiotics, as suggested by our data.