Music and brain
Müzik ve beyin
- Tez No: 227566
- Danışmanlar: PROF. DR. CİHAT AŞKIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik, Beyin, Nöropsikolojik testler, fMRI, Music, Brain, Neuropsychological tests, fMRI
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Müzik islevinin beyinde belli bir merkezi olmadıgı, birçok bölgeyi içeren bir alandameydana geldigi ve bu bölgelerin yapısal olarak farklılastıgı bilinmektedir. Ayrıcaarastırmalar 7 yasın beyin gelisimi açısından kritik bir dönem oldugunu göstermektedir.?Müzik beynin diger zihinsel becerilerinin gelistirmek için kullanılabilir mi?? sorusunacevap aramak amacıyla Yeditepe Üniversitesi Hastanesi'nin isbirligi ile müzisyen vemüzisyen olmayan 19 kisi üzerinde bir arastırma yapılmıstır. Denekler öncenöropsikolojik testlerden geçirilmis ve bu testlerde müzisyenler lehine bir sonuççıkmamıstır. kinci asamada ise fMRI çekimlerinde söz konusu testle ilgili uyaranlarverilmistir. Sonuç olarak, müzisyenlerin müzik dısındaki problemleri çözmek için de,beyinde müzigi çözümledikleri mekanizmaları kullandıkları ortaya çıkmıstır.
Özet (Çeviri)
It is known that there is not a music center in the brain, but the music process takesplace in a wide region of the brain that encompasses various areas and that these areasundergo structural changes. Results obtained showed that the seventh year is a criticalperiod for brain development. ?Can music be used to develop other mental skills??. Tofind answer to this question a research has began in collaboration with YeditepeUniversity Hospital, on nineteen musician and non-musician people. These subjectsunderwent neuropsychological tests. No meaningful results were obtained to theadvantage of musicians. During the fMRI scans, stimuli for the test in question wereprovided. The results showed that in order to solve non-musical problems musicians usesimilar mechanisms as music.