Müzik ve sesin beyin üzerindeki etkileri
The effects of music and sound on the brain
  1. Tez No: 649184
  2. Yazar: GÖKHAN YEGİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLDENİZ EKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik, Ses, Beyin, Etki, Music, Sound, Brain, Effect
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Musikisi Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada Müzik ve Sesin Beyin üzerindeki nörolojik etkilerinin ve tıp bilimindeki yerinin değerlendirilmesine yönelik olan bu araştırmalarımızda; ses ve müziğin olumlu ve olumsuz etkileri üzerinde durulmuştur. Beynin yapısal özellikleri, ses frekansları hususunda Mozart etkisinden faydalanılmıştır. Müziğin insan üzerindeki etkilerine yönelik; ses frekans dalga boyu ile yapılan bilinçaltı dejenerasyonları da çalışmamızda yer almıştır. Ayrıca Anahtar Kavramlar Beyin görüntüleme tekniklerinin geliştirilmesi ile müziğin beyin üzerindeki etkilerini de öğrenmeye başladık. Beyinde bir“müzik merkezinin”bulunmadığı, aksine müziğin icrası veya dinlenmesi sırasında beynin değişik kısımlarının birlikte çalıştığı ortaya çıktı. Müziğin beyinde“ödül sistemini”uyardığı keşfedildi. Müziğin tedavi edici gücünün yanı sıra beyin plastisitesi nedeniyle zihinsel faaliyetler üzerinde olumlu etkileri olduğu, bu nedenle müzikle uğraşmanın, özellikle bir müzik aleti çalmayı öğrenmenin beynin performansını artırdığı bulundu. En ilkel kabilelerden en gelişmiş ülkelere kadar her toplumda müzik insan yaşamının vazgeçilmez unsurlarından biridir. Müzik bazen bizi neşelendirir, zaman zaman dans ettirir, bazen hüzne boğar, bazen de yıllar öncesine götürür. Son yıllarda nörobilimlerde elde edilen gelişmelerle artık müziğin beynimizi nasıl etkilediğini öğrenmeye başladık. Bu çalışmalar sonucu müziği evrensel kılan sırların perdesini aralarken müziğin olağanüstü gücü ile beynimizin fiziksel yapısını değiştirebileceğimizi ve müzik eğitimi ile başarıyı artırabileceğimizi de öğrendik.
Özet (Çeviri)
In this study, which is aimed to evaluate the neurological effects of Music and Sound on the Brain and its place in medical science; The positive and negative effects of sound and music are emphasized. Mozart effect was used in the structural features of the brain and sound frequencies. For the effects of music on people; Subliminal degenerations performed with sound frequency wavelength were also included in our study. Besides, we started to learn the effects of music on the brain with the development of key concepts brain imaging techniques. It turned out that there was no“music center”in the brain, but on the contrary, different parts of the brain worked together during the playing or listening to music. It was discovered that music stimulates the“reward system”in the brain. In addition to the therapeutic power of music, it was found that it has positive effects on mental activities due to brain plasticity, so dealing with music, especially learning to play a musical instrument, improves the performance of the brain. Music is one of the indispensable elements of human life in every society, from the most primitive tribes to the most developed countries. Sometimes music cheers us up, dances from time to time, sometimes suffocating, sometimes it goes back years. With the advances in neuroscience in recent years, we have started to learn how music affects our brains. As a result of these studies, we learned that we can change the physical structure of our brain with the extraordinary power of music and increase our success with music education while opening the curtain of secrets that make music universal.