The causal relationship between energy consumption and economic growth
Enerji tüketimi ve ekonomik kalkınma arasındaki nedensel ilişki
  1. Tez No: 227653
  2. Yazar: BANU ÇEVİRGEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN ERDİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji Tüketimi, Ekonomik Kalkınma, Nedensellik, Panel Veri, Energy Consumption, Economic Growth, Causality, Panel Data
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Enerji tüketimi ile ekonomik kalkınma arasındaki nedensel ilişki kapsamlı bir uygulamalı literatürün tartışmalı bir konusudur. Ancak ne nedenselliğin varlığı ne de yönü açısından ortak bir görüş yoktur. Bu çalışmanın amacı tutarlı bir veri seti kullanılarak enerji tüketimiyle ekonomik kalkınma arasındaki nedensel ilişkiyi incelemektir. 21 düşük gelirli, 35 orta gelirli ve 26 yüksek gelirli ülkede 1990-2004 dönemini kapsayarak enerji tüketimiyle kalkınma arasındaki nedenselliğin yönünü ortaya çıkarmak için panel veri modelleri için yeni gelişmiş yeni Granger nedensellik testleri kullanılmıştır. Ampirik sonuçlar enerji tüketiminden ekonomik kalkınmaya doğru Granger nedenselliğin yüksek gelirli ülkelerde düşük ve orta gelirli ülkelere göre daha yaygın ve ekonomik kalkınmadan enerji tüketimine doğru Granger nedenselliğin düşük ve orta gelirli ülkelerde yüksek gelirli ülkelere göre daha yaygın olduğunu açık olarak destekliyor.
Özet (Çeviri)
The causal relationship between energy consumption and economic growth has been a controversial subject of the empirical literature. However, there is no common consensus neither on the existence nor on the direction of the causal relationship between energy consumption and economic growth. The purpose of this study is to investigate the causal relationship between energy consumption and economic growth using a consistent data set. Recently developed Granger causality tests in panel data models are used to uncover the existence and direction of causality between energy consumption economic growth in 21 low-income, 35 middle-income, and 26 high-income countries over the period 1990?2004. The empirical results explicitly support that the Granger causality from energy consumption to economic growth is more common in high-income countries than low-income and middle-income countries. Furthermore, the Granger causality from economic growth to energy consumption is more common in low-income and middle-income countries than high-income countries.