An empirical analysis of the relationship between financial deepening and economic growth: The case of Turkey
Finansal derinlik ile ekonomik büyüme arasındaki ilişki üzerine ampirik bir çalışma: Türkiye örneği
- Tez No: 227652
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EBRU VOYVODA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Finansal Derinlik, Ekonomik Büyüme, Granger Nedenselliği, Vektör Hata Düzeltme Modeli, Panel Veri, Financial Deepening, Economic Growth, Granger Causality, Vector Error Correction Model, Panel Data
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
- Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Çalışma, Türkiye'de finansal liberalizasyon sürecinin tamamlanmasının ardından finansal derinlik ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkinin yönünü araştırmayı amaçlamaktadır. Bunun için OECD ve gelişmekte olan ülkelerden oluşan 49 ülkenin 1953-2005 dönemindeki dengeli olmayan panel verileri, Granger nedensellik ve panel veri tahmin yöntemleri ile incelenmektedir. Panel veri analizinin sonuçları ışığında, Granger nedenselliği, eşbütünleşme ve Vektör Hata Düzeltme Modeli prosedürleri kullanılarak Türkiye'ye ait 1987-2006 dönemi 3 aylık zaman serisi verisi incelenmiştir. Dengeli olmayan panel veri analizinin finansal derinlikten ekonomik büyümeye doğru bir ilişki göstermesine rağmen, yine panel veri üzerinde ülkeye özel yapılan Granger nedensellik testi Türkiye için tam ters bir ilişkiyi ortaya çıkarmaktadır. Ayrıca 3 aylık zaman serisi verilerinin analizi ile de genel olarak ilişkinin ekonomik büyümeden finansal derinliğe doğru olduğu gözlenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the direction of the relationship between financial deepening and economic growth after the completion of financial liberalization in Turkey. In order to do this, an unbalanced panel data set of 49 OECD and emerging countries for 1953-2005 period is examined with Granger causality and panel data estimation techniques. In the light of panel data analysis results, quarterly Turkish time series data for 1987-2006 period is examined by using Granger causality, cointegration and Vector Error Correction Model (VECM) procedures. Although the unbalanced panel data analysis reveals a relationship that is from financial deepening to economic growth, country specific Granger causality analysis employed with the panel data gives the opposite relationship for Turkey. Moreover, it is observed that quarterly time series data analysis mainly gives a relationship that is from economic growth to financial deepening.