The concept of self in the context of the 'despisers of the body' alluded in Nietzsche's Thus Spoke Zarathustra
Nietzsche'nin Böyle Söyledi Zerdüşt'ünde belirtilen 'bedeni aşağılayanlar' bağlamında kendilik kavramı
- Tez No: 227758
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET İNAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Kendilik, beden, özne, Nietzsche, Self, body, subject, Nietzsche
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Bölümü
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışma, kendilik kavramını Nietzsche'nin (1844-1900) Böyle Söyledi Zerdüşt'ünde belirtilen ?bedeni aşağılayanlar?a yüklediği anlamlar kapsamında incelemektedir. Bu tezin temel varsayımı, Nietzsche'nin kendiliği ne bedenin içinde, ne de bedenin dışında varolan değişken bir çoğulluk olarak ifade etmesidir. Bu amaçla, kendilik kavramının tarihteki gelişimi göz önünde bulundurularak, Nietzsche'nin kendilik kavramı incelenecektir. Nietzsche'nin kendiliğin sözde tezahürü olarak eleştirdiği ego (özne) kavramı ve kendiliğin tecessümü olarak değerlendirdiği beden kavramı tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyses the concept of self with respect to Nietzsche?s (1844- 1900) implications on the ?despisers of the body? in Thus Spoke Zarathustra. Nietzsche?s exposition of the self as a varying multiplicity neither within nor out of the body is the basic assumption of this dissertation. In this sense, the place of Nietzschean self considering the evolution of the concept of self through history will be analyzed. The concept of ego (subject) will be discussed as Nietzsche?s critique of the so-called manifestation of self; the concept of body will be discussed as the embodiment of Nietzschean understanding of the self.