Prospective English teachers' views on the physical environment, human resources, and program of their departments
İngilizce aday öğretmenlerinin kendi bölümlerinin fiziki ortamı, insan kaynağı, ve programı hakkındaki görüşleri
- Tez No: 227757
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET OK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: ELT Teaching, English teacher education, physical environment, resources, human resources, program, İngilizce öğretimi, İngilizce öğretmeni eğitimi, fiziki ortam ve kaynaklar, insan kaynağı, program
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
The purpose of the present study is to investigate the prospective English teachers' views on the physical environment, human resources, and program of their departments.Participants of the study were 278 fourth year prospective English teachers (senior students) from three public universities in Ankara. A fifty-six-item questionnaire, developed by the researcher and subjected to factor and reliability analysis, was used for data collection. Data were collected from all fourth year prospective teachers. Statistical program, SPSS, was utilized to carry out the descriptive statistical analyses. Responses to open-ended question were qualitatively analyzed.The results of the study revealed that the prospective English teachers agreed on the views that the instructors in their departments were qualified and competent; the physical environment as regards to meeting their basic needs, such as heating and safety, was satisfying; and the program and courses were generally adequate. On the other hand, from the students' viewpoints, the institutions had common problems on the three dimensions, especially on the physical environment and resources. The students disagreed on the presence of language laboratory, the existence of social areas, guidance provided by the instructors, and the administration's support and attitude to the preparation of prospective English teachers.In conclusion, the results of this study can contribute to efforts on displaying the current status of the departments and evaluating the quality of the English language teacher education.
Özet (Çeviri)
Bu çalışmanın amacı, İngilizce öğretmenliği öğrencilerinin bölümlerinin fiziksel ortamı, insan kaynağı ve programı ile ilgili görüşlerini tespit etmektir.Çalışmanın katılımcıları, Ankara?da bulunan üç devlet üniversitenin 278 dördüncü sınıf İngilizce aday öğretmenleridir. Araştırmacı tarafından hazırlanan, faktör ve güvenilirlik analizlerine tabi tutulan 56 maddeden oluşan beş dereceli anket veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Veriler, İngilizce öğretmenliği bölümünde öğrenim görmekte olan dördüncü sınıf öğretmen adaylarının tamamından toplanmıştır. Betimsel istatistik analizleri, SPSS Paket Programı kullanılarak uygulanmıştır. Açık-uçlu bölümlere verilen cevaplar nitel çözümleme yöntemiyle analiz edilmiştir.Çalışmanın bulgularına göre, öğrenciler öğretim elemanlarının kalitesi ve yeterliliği bölüm binasının ısınma ve güvenlik gibi temel ihtiyaçları karşılaması, programın ve derslerin genel yeterliliği konularında fikir birliğine sahiptir. Öte yandan, öğrencilerin görüşlerine göre, kurumlar başta fiziksel öğrenme ortamı olmak üzere belirtilen üç boyutta bazı ortak problemlere sahiptir. Öğrenciler dil laboratuvarının olmaması, sosyal alanların yetersizliği, öğretim elemanları tarafından sunulması gereken yönlendirmenin yetersizliği, yönetimin öğrencilere karşı yaklaşımı ve desteği konusunda olumsuz görüşlere sahiptir.Sonuç olarak, çalışmanın bulguları Türkiye?de İngilizce öğretmenliği bölümlerinin durumunun ortaya konulması ve İngilizce öğretmeni yetiştirmenin değerlendirilmesi konusunda katkıda bulunabilir.