Okul-aile iletişimnde ev ziyareti (Avcılar uygulaması)
Home visit in school-parent communication (Avcılar application)
- Tez No: 227962
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEVAL AKBIYIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İletişim Bilimleri, Education and Training, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Egitim, İletisim, Okul- Aile İletisimi, Okul-Aile sbirligi, Ev Ziyareti Uygulaması, Education, Communication, School-Parent Communication, School-Parent Cooperation, Home Visit Application
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Denetimi ve Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu Tez Çalısmasında; Okul-aile iletisiminde ev ziyareti (Avcılar uygulaması) ele alınmaktadır. Ülkelerin çagın gereklerini yerine getirmeleri ve gelismis ülkeler arasında alabilmeleri egitim sistemlerinin etkililigi ve verimliligi ile dogrudan iliskilidir. Okullarda yürütülen egitim etkinlikleri aynı zamanda bir iletisim sürecidir. Okulun çevresiyle özellikle de ögrencilerin velileri ile kurdugu iletisim çok önemlidir. Okulun etkililigini arttırmak için aile iletisimini gelistirme yönelimine girilmesi bir yenilesme çabasıdır. Bu nedenle uygulama ile elde edilen bilgilerin bilimsel bir çerçevede ortaya konulmasına gerek duyulmustur. İçerik analizi yöntemine göre yürütülen bu arastırmanın ana kitlesi, 2005-2006 ögretim yılında Avcılar Anadolu Teknik Lisesi, Anadolu Meslek Lisesi, Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi'nde yürütülen ev ziyaretlerinin gözlem raporlarıdır. 2005-2006 ögretim yılında 119 adet görüsme raporu toplanmıstır. Görüsme raporlarından elde edilen analizlerde frekans ve yüzde kullanılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, home visit in school-parent communication (Avcılar application) is evaluated. Fulfilling necessities of the period and being among developed countries is directly bound to effectiveness and productivity of countries education systems. Education activities applied by schools are communication process at the same time. Communication between school and its circumferences, especially student?s parents, is very important. Tendency of improving the communication with parents, to increase this effectiveness of school, is a try of renovation. For this reason, information gathered from this application is needed to be shown in a scientific frame. Basic mass of this research, which has carried out by content analysis method, is observation reports of home visit application performed by Avcılar Anatolian Technical High School, Anatolian Trade High School, Technical High School and Trade High School. In 2005- 2006 instruction year 119 interview reports have been collected. Frequency and percentage techniques are used in analysis gathered from the interview reports.