Öğretmenlerin mesleki ve kişisel yeterliklerinin eğitim üzerine etkisi
The effection of teachers' professions and indivicual qualifications on teaching
- Tez No: 227966
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SALİH ZEKİ İMAMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yeterlik, Mesleki Yeterlik, Kişisel Yeterlik, Eğitim, Öğretmenlik Mesleği
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Denetimi ve Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu tez çalışmasında; öğretmenlerin mesleki ve kişisel yeterliklerinin eğitime olan etkisi öğretmen ve öğrenci görüşleri çerçevesinde belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaç doğrultusunda öğretmenlerin mesleki ve kişisel yeterlikleriyle ilgili karşılaştırmalı öğretmen ve öğrenciler için 5 seçenekli likert tipi ölçek kullanılarak anket düzenlenmiştir. Anket, kura yolu ile Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı, tespit edilen 5 lisede, 110 öğretmen ve 362 öğrenciye uygulanmıştır. Anket sonuçları SPSS 10 programından faydalanılarak analiz edilmiştir. Çalışmada, mesleki yeterlik ve kişisel yeterliğin eğitim öğretim ortamına etkisi korelasyon ve regresyon analizi ile öğretmenlerin mesleki ve kişisel yeteneklerinin demografik özelliklerine göre farklılaşma durumu da t-testiyle incelenmiş ve sonucunda mesleki yeterlik ve kişisel yeterliğin eğitim öğretim ortamına etkisine ilişkin öğretmen ve öğrenci görüşlerini karşılaştırılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda; öğretmenlerin mesleki ve kişisel yeterlikleri ile eğitimin etkinliği arasında p < 0,01 düzeyinde anlamlı bir ilişki olduğu, yani eğitimin etkinliğini büyük ölçüde bu iki faktörün belirlediği sonucuna varılmıştır. Ayrıca; öğretmenlerin mesleki ve kişisel yeterlikleri ile verdikleri eğitimin etkinliği hakkında öğrencilere göre daha iyimser bir bakış açısına sahip oldukları sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
I n this study, the effection of teachers? professions and indivicual qualifications on Teaching was indicated by students and teachers? view about the subject. For this result, survey with 5 choise Likert type was prepared for both students and teachers. This survey was applied in 5 Kocaeli High schools which are the state schools, 110 teachers and 362 students, by choosing way a making the others. S u rvey results were analized by SPSS 10 programme.In this study, the effection of professions and indivicual qualifications on teaching area was analized by regretion analize system, The differencies of teachers? professions and indivicual qualifications according to demografic specifications were analized by t-test and variance analized.And these results were examined and mixed by students? view about the subject. So, The results of both sides were compared.