Soğuk savaş sonrası dönemde farklı güvenlik yaklaşımlarının Avrupa Birliği Güvenlik Politikalarındaki izdüşümleri
Reflections of different security approaches on the European Union Security Policies during the post-cold war era
- Tez No: 227982
- Danışmanlar: PROF. DR. BERİL DEDEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Güvenlik, realizm/neo-realizm, sosyal konstrüktivizm, güvenlik kimliği, sert güvenlik, yumuşak güvenlik, strateji, karşılıklı etkileşim ve öğrenme, Security, realism/neo-realism, social constructivism, security identity, hard security, soft security, strategy, interaction and mutual learning
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği ve Uluslararası Ekonomik İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
İki kutuplu dönemin sona ermesinin ardından güvenlik olgusuna bakış farklılaşmıştır. Güvenlik sorunsalının kavramsal arka planının değişmediğini öne süren ve gücü esas alan klasik yaklaşımlar ile bu arka planın genişleyerek değiştiğini dile getiren yeni güvenlik yaklaşımı, Soğuk Savaş sonrası dönemin güvenlik parametrelerini açıklamakta birlikte var olmaktadır. Sert güvenlik olarak adlandırılan ve klasik yaklaşımlara dayanan anlayışta, askeri kapasitelerin harekete geçirilmesi ve stratejik önceliklerin yerine getirilmesinin güvenliği sağlayacağı düşünülmektedir. Yeni güvenlik yaklaşımı ise sert güvenliğin güvensizlikleri artırdığına işaret ederek karşılıklı etkileşim ve öğrenme süreçleri ışığında norm, değer ve kültür ile şekillenen yaklaşımın, Soğuk Savaş sonrası dönem güvenlik sorunsalını anlamayı daha elverişli kıldığını ifade etmektedir.AB'nin güvenlik yaklaşımında bu ikili yapı bir arada yer almaktadır. Sert güvenlik alanında AGSP'yi hayata geçirerek askeri ve stratejik alanlardaki perspektifini koyan AB, askeri oluşumlar meydana getirmiş ve askeri operasyonlara girişmiştir. Yumuşak güvenlik alanında ise güvenlik kimliğini ekonomik, siyasi, kültürel öğelerle desteklemek üzere politikalar geliştirmiştir. Buna örnek olarak siyasi alanda UCM'ye açık taraf olunması ve AKP'nın geliştirilmesi; kültür ve eğitim alanında Erasmus ve Euromed Gençlik programlarının oluşturulması gösterilebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Following the collapse of the bipolar global order, the concept of security has become somewhat differentiated. The classical approaches that assume the priority of power and claim that the conceptual background of the security problematic has not changed coexist with new security approaches which declare that this background has been broadened from the preceding ones that aimed to explain the security parameters of the post-Cold War era. According to the view based on classical approaches and called hard security, the only way to ensure security is to mobilize military capacities and to carry out strategic priorities. The new security approach which asserts that ?hard security? boosts insecurities emphasizes the importance of norms, values and culture in the light of interaction and mutual learning, and offers a suitable framework to understand the post-Cold War era security problematic.The EU security approach is based on this dual structure. In the field of hard security, the EU has put forth her military and strategic perspective with ESDP and carried out military structures and operations. In the field of soft security, the EU developed policies through economic, political and cultural factors about to support her security identity. Supporting ICC or developing ENP in the political domain, devising programs such as Erasmus or Euromed Youth in the educational and cultural area are examples of such EU efforts in soft security issues.