Kazakistan'ın ulusal güvenlik sorunları
National security problems of Kazakhstan
- Tez No: 227981
- Danışmanlar: PROF. DR. SERTAÇ HAMİ BAŞEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kazakistan'ın Ulusal Güvenliği, Orta Asya, Çin Halk Cumhuriyeti, ABD, Hazar Havzası, Rusya, National Security problems of Kazakhstan, Central Asia, USA, Chinese, Caspian Sea
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Kurazkhojayeva, Dinara, Kazakistan'ın Ulusal Güvenlik Sorunları, Yüksek Lisans Tezi, Danışman: Prof. Dr. Sertaç Hami BAŞEREN, 122 s.Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümde, Kazakistan'ın ekonomik yapısı ve bu ekonomik yapıyı tehdit eden iç ve dış faktörlerin neler olduğu, ayrıca Hazar Havzasında bulunan petrol kaynaklarındaki Çin ve Batılı yatırımcıların bu bölgedeki rekabetçi hareketleri gözlenmiştir.İkinci bölümde, Kazakistan'ın iç sorunları olarak ise Resmi Dil, Demoğrafik yapı, Rüşvet, İslami Örgütler ve Misyonerlik Faaliyetler hakkında bilgilendirilmiştir.Üçüncü bölümde, Kazakistan'ı tehdit eden en önemli dış faktörlerden olan ABD, Çin Halk Cumhuriyeti ve Rusya'dan gelen tehditler üzerinde durulmuştur. Şanghay İşbirliği Örgütü'nün fonksiyonunu, ABD açısından önemi üzerinde durulmuştur.Yapılan araştırmada bağımsızlık sonrası Kazakistan'ın karşılaştığı Ulusal Güvenlik problemleri tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Kurazkhojayeva, Dinara, National Security problems of Kazakhstan, Master?s Thesis, Advisor: Prof.Dr Hami Sertaç Başeren, 122 page.This paper work consists of three parts.The first part is devoted to the National security of Kazakhstan, internal and external dangerouses which could influence the future of Kazakhstan economy, also İ considered the misunderstanding of the big Powers as China and Western investors in Caspian Sea.Second part is devoted to the internal problems which could represent a danger to Kazakhstan. The problems of national language , the separatism of the Russian ethnic groups, religious flows and bribe problems are considered in this part.Third part is devoted to the external dangerouses. The attemptions of Russia to influence to Kazakhstan, in spite of getting an independence, increasing number of Russians, the Baykonur Policy of Russia which infuence in society and poison the enviroment ...I also wrote about Chinese demography, economy, ecology dangerous , Chinese investments which could represent a danger... which must be considered as an expantion policy . İ considered American dangerous, in the third partAlso wrote about American Policy in Caspian Sea ..and the priorities of the Relations with Russia...also in this part there was considered The Shanghai Cooperetion Organization.