Avrupa Birliği'nde ırkçılık ve yabancı düşmanlığı ile mücadele
Combating racism and xenophobia in the European Union
- Tez No: 228125
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, ırkçılık, yabancı düşmanlığı, mücadele, küreselleşme, bütünleşme, göç, aşırı sağ, European Union, racism, xenophobia, combating, globalization, integration, migration, far-right
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği ve Uluslararası Ekonomik İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 258
Özet
Avrupa Birliği, son yıllarda, yarım asırlık bütünleşme projesinin temel değerlerini sarsan bir biçimde ırkçılık ve yabancı düşmanlığının artışına sahne olmaktadır. `Farklılıklarda birliktelik' sloganının kağıt üzerinde kalmasına neden olan bu süreç, yalnızca `yabancı'lara zarar vermekle kalmayıp bütünleşmenin geleceğini de tehlikeye atmaktadır. Bu nedenle ırkçılık ve yabancı düşmanlığı Birlik düzeyinde kapsamlı bir mücadele anlayışını gerekli kılmaktadır. Bu çalışmasının amacı, neden-sonuç analizine dayanarak, AB düzeyinde ırkçılık ve yabancı düşmanlığı ile mücadele kapsamındaki girişim ve düzenlemelerinin etkinliğinin irdelenmesidir. Bu çerçevede, öncelikle ırkçılık ve yabancı düşmanlığının kavramsal, kuramsal ve hukuksal analizi yapılarak, ırkçılığın tarihsel süreç içinde yaşadığı dönüşüm incelenmektedir. Mücadele kapsamındaki girişimlere perspektif kazandırması amacıyla ırkçılık ve yabancı düşmanlığının ortaya çıkış ve yükseliş nedenleri ikinci bölümde ele alınmaktadır. Çalışmanın üçüncü bölümü AB'nin sorunla mücadelede kullandığı politika ve araçlara ayrılmış olup, AB düzeyli mücadelenin etkinliğinin detaylı analizi son bölümde yapılmaktadır. Çalışmada, AB'nin sosyo-ekonomik, kültürel, hukuki ve siyasi açılımları içine alan çok-boyutlu bir mücadele yaklaşımını yönetmekte yetersiz kaldığı savunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
European Union has recently experienced a sharp increase in racism and xenophobia to the detriment of the fundamental principles of the EU integration project. This process deals a blow to the mentality of `unity in diversity? by excluding the foreigners in the EU as well as it endangers future of the integration. Thus, there is a need of an EU-based approach to combat racism and xenophobia. In this sense, the primary aim of this thesis lies in possible contribution to the need of bringing up the issue together with its reasons so as to bring out an efficient solution in terms of combat racism and xenophobia. Firstly, transformation of the concepts of racism and xenophobia is under discussion by making conceptual, cognitive and legal analysis. The reasons behind the emergence and increase in racism and xenophobia are analyzed in the second part. Whereas the third part of the thesis examines the EU policies related to racism and xenophobia, the effectiveness of its policies forms the subject of the last part. The main argument of the thesis is that the EU remains far away from managing a multi-dimensional approach including socio-economic, cultural, legal and political basis in order to combat racism and xenophobia.