Yeni yönelimler çerçevesinde 'kara film'
Film noir in the frame of new tendencies
  1. Tez No: 228234
  2. Yazar: OĞUZHAN MUTLUER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEJAT ULUSAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Kara film, yeni kara film, femme fatale, neo-modern sinema, Film noir, neo noir, femme fatale, neo-modern cinema, postmodern cinema
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Kara film, sinema çalışmalarında tartışmalı bir yere sahiptir. Fransızeleştirmenlerin kara filmi diğer filmlerden ayırarak bir nevi keşfetmelerininardından kara filmin tanımlanması üzerine ve kara film tarzındaki belirleyiciöğeler üzerine tartışmalar günümüze kadar gelmiştir. Kara filmin tanımı vebelirleyici özellikleri hakkında bir fikir birliğine varılamamıştır. Öte yandankara film, sadece klasik dönemi çerçevesinde ele alınamayacak bir olgudur. Ziragünümüz sinemasında kara film önemli bir yere sahiptir. Söz konusu fenomenevrilerek günümüze kadar gelmiştir. Bu tezdeki amaç kara film hakkındakitemel tartışmaları incelemek ve kara filmin klasik dönemden günümüze kadargeçirdiği evrimi takip edebilmektir. Bu amaçla kara filmin keşfi ile başlayansüreçten günümüze kadar olan dönemde, kara filmin izlediği yol ve geçirdiğievrim, klasik, modernist ve postmodernist dönem bölümleri altındaincelenecektir. Kara filmin, sinemada yaşanan değişikliklere kolaylıkla ayakuydurabildiği ve günümüzde türler arası etkileşim konusunda büyük önemtaşıdığı tezde varılan sonuçtur.
Özet (Çeviri)
Film noir is a controversial issue in film studies. After the discovery of the filmnoir by French intellectuals, debates about the definition ve classification of filmnoir have came to nowadays. There is no consensus on the description anddeterminative features of film noir. At the same time, film noir is a phenomenon,which can not be discussed within the frame of classical period, because filmnoir has also an important place in contemporary cinema. This phenonmenonhas been still evolving. The aim of this thesis is to examine the debates aboutfilm noir and to follow the evolution of film noir. To this end, the evolution offilm noir is analyzed under the chapters of classic, modernist and postmodernistperiods. Film noir?s enviable adaptability to the changes which occurred incinema and its importance in inter generic coactions are the results which areachieved in this thesis.