Regulatory framework of the sector-specific and competition rules in the telecommunications sector in Turkey in the light of the EU Law
AB Hukuku ışığında Türkiye?de telekomünikasyon sektöründe sektöre özgü kurallar ve rekabet kurallarının düzenleyici çerçevesi
  1. Tez No: 228428
  2. Yazar: DUYGU AYDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GAMZE AŞÇIOĞLU ÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Sektöre Özgü Kurallar, Rekabet Kuralları, Antitröst, DüzenleyiciOtoriteler, Serbestleşme, Özellestirme, Telekomünikasyon Sektörü, Sector-Specific Rules, Competition Rules, Antitrust, RegulatoryAuthorities, Liberalization, Privatization, Telecommunications Sector
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Bu tezde, serbestlesen telekomünikasyon piyasasında sektöre özgü kurallar ile rekabetkurallarının rolü ele alınmıstır. Tezin amacı AB hukuku ısıgında telekomünikasyonsektöründe sektöre özgü kurallar ve rekabet kurallarının Türkiye'deki yasal vekurumsal çerçevesinin nasıl düzenlenmis oldugunu incelemektir. Bu amaçla,öncelikle, sektöre özgü kurallar ve kurumlar ile genel rekabet kuralları vekurumlarının temel özellikleri ve serbestlesme ve özellestirme sonrası dönemdepaylastıkları sorumluluklar karsılastırmalı olarak incelenmistir. Daha sonra, AvrupaBirligi'nin bu iki ayrı kurallar bütünü ve kurum arasındaki dengeye iliskin yaklasımıdegerlendirilmistir. Bu açıklamalar ısında, bu tez, yeni serbestlesen Türktelekomünikasyon piyasasında sektöre özgü kurallar ve kurum ile rekabet kuralları vekurumunun rolünü, tasarlanısını ve birbirleriyle etkilesimini analiz etmistir. Tezde,ayrıca, Rekabet Kurumunun vermis oldugu birtakım önemli kararlar da incelenmistir.Tezin iki önemli savı vardır. Birincisi, bu tezde, telekomünikasyon sektöründeserbestlesme ve özellestirmenin otomatik olarak sektörde rekabetçi bir ortamyaratmadıgı ileri sürülmektedir. Serbestlesme ve özellestirme sonrası dönemdepazarların rekabet edebilirligi önemli ölçüde, sektöre özgü kurallar ve kurumlar ilerekabet kuralları ve kurumları arasında pürüzsüz bir denge saglayan güçlü, tutarlı veseffaf bir düzenleyici çerçevenin varlıgına baglıdır. İkinci olarak, bu tezde, sektörkurallarının geçici karakterli oldugu ileri sürülmektedir. Telekomünikasyon piyasasıetkin rekabete dogru yol aldıkça, sektöre özgü düzenlemeler azaltılacak ve rekabetkurallarının rolü artacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the role of the sector-specific rules and competition rules in theliberalized telecommunications markets. It aims to analyse the design of the legal andinstitutional framework of these two sets of rules in the liberalizedtelecommunications sector in Turkey in the light of the EU law. To this purpose, thethesis initially compares and contrasts the main characteristics of and sharedresponsibilities between the sector-specific and economy-wide competition rules andinstitutions in the post-liberalization and post-privatization period. Then, the thesisexplores the EU approach on the balance of influence between these two sets of rulesand institutions. Against this background, the thesis examines role, design andinteraction of the sector-specific and competition rules and institutions in the recentlyliberalized Turkish telecommunications markets. It, also, analyses some importantcompetition law cases concluded by the Competition Authority.The thesis has two main arguments. Firstly, it argues that liberalization andprivatization in the telecommunications sector does not automatically lead to thecompetitive environment in the sector. Competitiveness of the markets after the postliberalizationand post-privatization period critically depends on the existence of arobust, coherent, and transparent regulatory framework ensuring a smooth balancebetween the sector-specific and the competition rules and institutions. Secondargument is that sector-specific rules have a transitional character. Astelecommunications markets move towards effective competition, sector-specificregulation will be reduced and the role of the competition rules in those markets willincrease.