Universally selection-closed families of social choice functions
Evrensel seçmede-kapalı sosyal seçim fonksiyonu aileleri
- Tez No: 228503
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMİH KORAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Seçim, Kendini-seçerlik, seçmede-kapalılık, zayıfseçmede-kapalılık, derecelendirme küme değerli fonksiyonu, Social Choice, Self-selectivity, Selection-Closed, Weakly Selection-Closed, Scoring Correspondence
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Bölümü
- Sayfa Sayısı: 29
Özet
Bu tez çalışmamızda, yeni bir tutarlılık ölçütü olarak, seçmede-kapalılık kavramı sunulmaktadır. Bir toplulukça verili bir seçcenek kümesinden seçim yapmada kullanılacak olan sosyal seçim kurallarından oluşan bir kümenin seçmede-kapalı olmasıi için, bu kümenin herhangi bir üyesinin, sosyal seçim kuralının kendisinin, bu kümenin içindeki ve dışındaki bazı seçme kuralları arasından seçilmesinde kullanılması durumunda, seçilen kuralın başlangıçtaki kümeye ait olması gerekmektedir. Nötr (seçenekler üzerinden permütasyonlar altında değiişmez olan) sosyal seçim kuralları kümesinin herhangi bir has alt kümesinin evrensel seçmede-kapalı olmasının ancak ve ancak diktatörlük ve karşı diktatörlüklerden oluşan kümenin bir alt kümesi olmasıyla mümkün olacağı gösterilmiştir. Son olarak ise, seçmede-kapalılığın zayıflatılmış bir biçimi sunulmuş ve herhangi bir“sağ-uzatmalı derecelendirme küme değerli sosyalseçim fonksiyonunun”kuvvetli olabilmesinin ancak ve ancak söz konusu kuralın tek değerli bütün inceltmelerini içeren kümenin bu zayıf seçmede-kapalılık koşulunu sağlamasıyla mümkün olacağı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, we introduce a new notion of consistency for families of social choice functions, called selection-closedness. This concept requires that every member of a family of social choice functions that are to be employed by a society to make its choice from an alternative set it faces, should choose a member of the given family, when it is also employed to choose the socialchoice function itself in the presence of other rival such functions along with the members of the initial family. We show that a proper subset of neutral social choice functions is universally selection-closed if and only if it is a subset of the set of dictatorial and anti-dictatorial social choice functions. Finally, we introduce a weaker version of selection-closedness and conclude that a“rightextendable scoring correspondence”is strict if and only if the set consisting of its singleton valued renements is universally weakly selection-closed.