Kelam İlmi açısından yerli ve yabancı turistlerin okülistik inançlara yaklaşımının değerlendirilmesi(Uludağ Sarıalan bölgesi örneği)
The evaluation of Turkish people?s approach to Occuslistic beliefs according to divinity
- Tez No: 228603
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN BİÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Okülistik İnançlar, Bursa-Sarıalan, Kelam, Occulistic, witnesses, Fortune, Witchcraft, Astrology
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Son zamanlarda sesli ve yazılı basında büyü, fal ve astroloji yorumlarına çok sık rastlanmaktadır. İslam âlimleri tarafından gaipten haber verme olarak değerlendirilen ve insanların huzurunu kaçıran, kader inancını sarsan bu inançlar insanlar için yarardan çok zarar getirdiği açık bir husustur.Bu sebeple İslam dinine göre, ne şekilde olursa olsun, fal bakmak veya baktırmak ve söylediklerine inanmak kesinlikle yasaklanmıştır. Aynı şekilde büyü yapmak büyük günahtır ve haramdır. Kur'an-ı Kerim'de gerçek olduğu ve tesirinin vaki olduğu kabul edilen büyü, ancak Allah'ın izin vermesiyle tesir icra edecektir.Astroloji ise içerisinde çeşitli din ve medeniyetlerden unsurlar taşıması, gayb ve tevhid probleminin olması ve kehanet içermesi nedeniyle İslam âlimleri tarafından kendisine temkinli yaklaşılsa da bir gerçek olarak varlığını devam ettirmektedir.
Özet (Çeviri)
Recently in press and televisions, comments on fortune telling, witchcraft and astrological events have taken part very frequently. Scholars of Islam say that these kind of believes bring messages from the unseen, spoil tranquility of people and weaken the faith in predestination and cause harms instead of advantages for people.Therefore, according to Islam, whatever the conditions are, telling fortunes or getting someone?s fortune told, believing the things which are told re definitely prohibited. In the same reason witchcraft is a big sin and prohibited. Whitchcraft is real according to the Qur?an and can affect only witch the permission of Allah.Astrology contains complements from different religions and civilizations. It contradicts with the Divine Unity of God and knowledge about unseen. Astrology was deliberated by Islamic scholars because of having prophecies but notwithstanding it is common in societies.