Health and illness experiences among the urban poor: The case of Altindağ
Kent yoksullarının sağlık ve hastalık deneyimleri: Altındağ örneği
- Tez No: 228641
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HELGA RİTTERSBERGER-TILIÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 401
Özet
Bu çalışmada kent yoksullarının çeşitli sermaye biçimleri (ekonomik, sosyal, kültürel, ve sağlık) ile olan ilişkileri ve toplumdaki farklı konumlarına göre sağlık deneyimleri analiz edilmiştir. Altındağ'da yer alan iki yoksul gecekondu mahallesinde -Baraj ve Gültepe- 40 kişi ile yüz yüze mülakat yolu ile görüşülerek, araştırma yapılmıştır.Çalışmanın ana bulgusu, kent yoksullarının sağlık algıları, sağlık hizmetlerine erişim, sağlık-arama stratejileri ve sağlık kuruluşlarındaki deneyimleri üzerinde farklı sermaye biçimlerinin etkisinin olduğudur.Kent yoksulları kırdan kente göç eden gruplardan oluşmakta ve bu gruplar kırsal pratiklerinde güçlü şekilde varolan sağlıkla ilgili habituslarını sürdürme eğiliminde olmaktadırlar. Diğer yandan erkekler kadınlara nazaran kentsel yatkınlıklarla daha çok bütünleşmeye açık gözükmektedirler.Ekonomik sermaye sağlık deneyimlerinde önemli rol oynamaktadır. Düzenli gelir elde edenler sağlıkları üzerinde belirli bir özerklik ve/veya kontrole sahip olduklarını vurgulamaya eğilimlidirler. Diğer yandan, yardıma bağımlı yoksullar sağlıkları üzerinde daha az kontrole sahip olabilmektedirler. Ekonomik sermaye, kent yoksullarının sağlık deneyimlerini birbirine benzeştirirken, çeşitli kimlikler ile kendisini gösteren farklılıklarla (köylü-kentli; okur-yazar/okur-yazar olmayan; kadın/erkek; sağlıklı/sağlıksız) belirginleşen kültürel sermaye güçlü şekilde bu deneyimleri farklılaştırmaktır. Sağlık deneyiminde sosyal sermayenin (formal sosyal sermaye ve enformel dayanışma ağı) sağlık hizmetlerine erişim, varolan sağlık sistemini kullanmaya yönelik stratejiler ve bireylerin birbirlerine yaptıkları maddi ve manevi destek üzerinde etkisi vardır. Sosyal sermaye, değişim değerinden ziyade kullanım değeri ile ilişkili olarak ekonomik sermayeye dönüşmekte ve sağlık deneyimini etkilemektedir.Çalışmaya konu olan sermaye biçimleri analizi, alandaki yapısal koşullar ve eyleyicinin içselleştirilmiş habitusları yolu ile gerçekleştirdiği pratikler arasındaki karşılıklı ilişkiyi gösterir niteliktedir. Bu nedenle, sağlık deneyimleri sosyo-ekonomik olarak homojen bir grupta bile farklılaşabilmektedir.Adı geçen sermaye biçimlerine ek olarak, sağlığın bir sermaye biçimi olarak ele alınabileceği görülmüştür. Sağlık sermayesi (bireysel olarak ifade edilen rahatsızlıklar ve tıbbi olarak teşhis edilmiş hastalıklar) diğer sermaye biçimlerini etkilerken aynı zamanda onları da etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
In this study similarities and differences in health experiences among urban poor in relation to the forms of capital they possess: economic, social, cultural, and health capital and the different positions they hold in the urban field, are analyzed. The research was conducted in two poor gecekondu neighborhoods in Altındağ, Baraj and Gültepe, via face to face interviews with 40 individuals.A main finding has been that the different forms of capital, in volume as well as in composition, had an influence on the urban poor?s health perceptions, health care access, health seeking strategies and experiences in health institutions.The rural-urban migrants refer to a habitus in relation to health which still strongly relies on their rural practices. Major differences among men and women have been observed, where men seem to be more open to integrate into the urban dispositions.Economic capital plays a crucial role. Regular income earners do tend to emphasize that they have a certain autonomy and control over their health. On the other hand, benefit dependent poor mention that they have less control over their health. Economic capital can be seen as very much the same among the group studied, but the differences in health experiences rely strongly on Cultural capital is understood as their different identities: villager/non-villager; illiterate/ non-illiterate; women/men; healthy/non-healthy. Social capital (formal and informal solidarity networks) is studied as the role in health experiences, access to health care and strategies to use the existing health system; as well as how individuals support each other materially and immaterially. Social capital is important because it converts into economic capital, not as exchange but as use value.An analysis of the different forms of capital allows us to address at the interrelationship of structural conditions in the field and the practices actors experience through their internalized habitus. Health experiences therefore differ even among a socio-economic homogenous group.In addition to the above mentioned forms of capital, it is also argued that health itself should be considered as a form of capital. Health capital (self perceived health/illness and medically diagnosed disease) influences and is influenced by the other forms of capital.
Benzer Tezler
- 1989 yılında Ankara'da görülen bebek ölümlerinin çevresel nedenleri
The Environmental reasons of infant mortality metropolitan Ankara 1989
FİRUZ DEMİR (YAŞAMIŞ)
- Amasya ili manda yetiştiriciliğinin durumu, sorunları ve çözüm önerileri
Status, problems and solution suggestions of buffalo breeding in Amasya province
AYLA SEVİM SATILMIŞ
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
ZiraatKırşehir Ahi Evran ÜniversitesiZootekni Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ERTUĞRUL KUL
- Mavi beyaza dönerken: Kot kumlama işçilerinde bir meslek hastalığı olarak silikozis
Where the blue turns to scorched: Silicosis as an occupational disease among jean sandblasting workers
NEŞERİZ YEŞİM YASİN
Yüksek Lisans
Türkçe
2009
Halk Sağlığıİstanbul ÜniversitesiHalk Sağlığı Ana Bilim Dalı
PROF. DR. SELMA KARABEY
- Kesı̇şı̇msellı̇k bağlamında psı̇kı̇yatrı̇k hastalık ve toplumsal cı̇nsı̇yet deneyı̇mlerı̇: Sosyal hı̇zmet perspektı̇fı̇nden bı̇r araştırma
Psychiatric illness and gender experiences in the context of intersectionality: A study from a social work perspective
AYKUT OĞUZCAN KILIÇ
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
Psikiyatriİstanbul Aydın ÜniversitesiSosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ CEMRE ERCİYES
- Genç kanser hastalarının hastalık deneyimlerinin güçlendirme yaklaşımı temelinde analizi
Analysis of the illness experiences of the young cancer patients on the basis of empowerment approach
TARIK TUNCAY