The role of Human nature in hume's ethics
Hume?un ahlak anlayışında insan doğasının rolü
  1. Tez No: 228642
  2. Yazar: ŞENGÜL ARSLANOĞLU ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET İNAM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Hume, İnsan Doğası, Tutkular, Akıl, Metafizik, David Hume, Human Nature, Passions, Reason, Metaphysics
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Bölümü
  12. Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 301
Özet
Bu tezin amacı Hume'un ahlak felsefesinde ?İnsan Doğası?nı inceleyerek ahlak problemlerinde insan doğasının rolünü belirlemektir. İnsan doğası ahlakın temeli olarak alındığında ahlaksal güdülenmenin nasıl oluştuğu sorgulanacaktır.Burada savunulan Hume'un insan doğası merkezli ahlak anlayışıyla, ahlakı temellendirmede metafiziği ve akılcı metotları kullandıkları gerekçesiyle eleştirdiği felsefelerin metotlarını kullanmış olduğudur.Bu iddiayı temellendirmek, Hume'un ahlakın temelini gizemci öğelerden arındırmak için kurulmasının zorunlu olduğuna inandığı ?insan biliminin? ?akılcı yönünü? göstermekle mümkündür. Bu nedenle Hume'un insan doğasının temel yapısı olarak ileri sürdüğü tutkuların nasıl sempatiye dönüştüğü ve erdemleri oluşturduğu incelenecektir.İnsan doğasının en temel özelliği ?insan olma? kavramında bulunduğu için, ahlakı temellendirmede metafizik ve ontolojik açıklamaların gerekliliği gösterilerek, Hume'un bundan tamamıyla arınıp arınmadığı araştırılacaktır.Sonuç olarak buradaki araştırmanın amacı, ahlakı gizemci öğelerden arındırmanın ?insan doğası? temel alınarak Newtoncu metot ile yapılamayacağını göstermek ve Hume'un ahlak felsefesinin bütünü içindeki çelişkiyi ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
This dissertation aims to determine the role of human nature in moral problems by examining ?human nature? in Hume?s moral philosophy. It will examine how moral motivation arises when one takes human nature as the basis of moral philosophy.What is maintained here is that Hume uses the methods of his rival rationalist philosophers whom he criticised for drawing on metaphysics and rational methods in building the foundation of their ethics.Hume?s ?science of man? attempts to isolate the basis of ethics from metaphysical and rational elements. However, this paper demonstrates that in doing so, Hume actually resorts to reason. Further, certain inconsistencies in Hume?s argument can only be resolved by recourse to metaphysics.To make this clear I examine how the passions that Hume puts forward as the basis of human nature cause sympathy and build a sense of morality.Since the most basic feature of human nature exists within the concept of ?being-human?, the necessity of metaphysical and ontological explanations will be shown. Hume?s position on the goodness or wickedness of human nature is examined.As a result, the purpose of this research is to show that it is not possible to isolate ethics from metaphysical elements by constructing a science based on Newtonian methods.