Yenişehir Ovası'nda nüfus ve yerleşme
The polulation and settlement in Yenişehir plain
  1. Tez No: 228663
  2. Yazar: HAKAN KILIÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERYEM HAYIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Yenişehir Ovası, Nüfus, Yerleşme, Organize sanayi, Kır yerleşmeleri, Yenişehir Plain, Population, Settlement, Organized Industry, Rural Settlements
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Çalışma alanımız Yenişehir Ovası içerisindeki yerleşmeleri kapsamaktadır. Çalışmamız çeşitli istatistikî veriler, bulgular ile anket, mülakat ve arazi gözlemleri ışığında Yenişehir ve ova köylerinde değişen yapıyı ortaya koymaktadır.Sahamızda 17 köy yerleşmesi ile Yenişehir ilçe merkezi bulunmaktadır. Burada yer alan 16 köyün nüfusu günümüze gelene kadar azalmış, sadece Cihadiye köyü Yenişehir ilçe merkezine yakın olduğu için nüfusu azalmamıştır.. Bunun yanında Yenişehir ilçe merkezi sürekli olarak nüfusun arttığı bir yerleşme olmuştur.Yenişehir, Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk başkenti olması sebebiyle tarihteki önemli olaylara tanıklık etmiş eski bir yerleşmedir. Çalışmamızda ovadaki kır yerleşmelerinin ve Yenişehir yerleşmesinin yapısal özellikleri, nüfus özellikleri, ekonomik özellikleri üzerinde durulmuştur. Verilen bu bilgiler karşılaştırmalı olarak ele alınmış ve kıyas yapılmasına olanak sağlanmıştır. Ovada tarım ve tarıma dayalı sanayinin, insanların temel geçim kaynağı olmasından dolayı tarım ve sanayi üzerinde durulmuştur. Yenişehir eski bir yerleşme olmasının yanında gelişen ekonomisi sayesinde, modern yapıların da sayılarının çoğaldığı bir şehir konumuna gelmiştir.Yenişehir'de, 2004 yılında Bursa havaalanının faaliyete başlaması ovanın önemini daha da artırmış, organize sanayi bölgesi kurularak büyük sanayi kuruluşlarının buraya gelmesi teşvik edilmiştir. Tarımsal faaliyetlerin daha modern biçimde yapılması, ekonomik olarak kazancı artırmış, kazancı artan insanların yaptıkları modern binalar mekânsal görünüme de yansımıştır. Şehirde gelişen hizmet sektörü sayesinde şehir içi hareketlilik hızlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study comprises the settlements in Yenişehir Plain. In the area there exist seventeen village settlements and the county town, Yenişehir. The population of sixteen villages, so far, has declined except for a village not affected by emigration due to its being close to the county town. In addition, Yenişehir has become a town, the population of which is constantly on the increase.Being the first capital of the Ottoman Empire, Yenişehir is a settlement where in history crucial events and progress took place. In the study, we are informed about not only the structural features, population and economic characteristics of the rural settlements in the plain; but also those of the urban settlement, which is Yenişehir. These data are handled comparatively and they have been made available for analogy. The focus has been on agriculture and agricultural industry, which is due to its being means of living. Besides being an old settlement, Yenişehir has become a mixed structural town in which modern buildings rises owing to the developing economy.The founding of the airfield, the coming of the industrial units due to the newly established organized industry, and the application of the agricultural production in a more modern way have expanded the economic input to the town. Moreover, these have enabled lengthwise settlement to gather speed, and sub-structural services to be presented in a better quality. With such services as transport services, medical services, banking services and entertainment and sport facilities; local activities have gained speed.This study, in the light of various statistical data, findings, questionnaire, interview and observations on the area; puts forward the changing format of Yenişehir and its villages.