Gölcük'te 17 Ağustos 1999 Depremi sonrasında kurulan yeni yerleşim alanlarının şehrin gelişmesine etkileri
The effects of new settlement areas on the development of Gölcük after Earthquake of 17 August 1999
- Tez No: 228756
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERYEM HAYIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Gölcük, Deprem, Nüfus, Kalıcı Konutlar, Yerleşimde Değişim, Gölcük, Earthquake, Population, Secured-houses, Chang in settlement
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi, Gölcük'te çok büyük bir yıkıma yol açmıştır. Deprem esnasında birçok bina yıkılırken, binlerce insanımız hayatını kaybetmiştir. Deprem sonrasında bölgede çalışma ve inceleme yapan kurum ve kuruluşlar tarafından hazırlanan deprem raporları ışığında, Gölcük merkezinin birinci derece deprem sahası üzerinde bulunduğu ve zemin bakımından yerleşmeye uygun olmadığı belirlenmiştir. Bu nedenle Gölcükte 1999 depreminde ev ve iş yerleri tamamen yıkılan veya oturulamayacak derecede hasar gören binlerce insan için, daha önce oturdukları alanlardan farklı, zemin bakımından daha güvenli yerleşim alanları araştırılmış ve belirlenen alanlara kalıcı konutlar inşa edilmiştir. Bölgede bu gün binlerce insanın yaşadığı, yeni yerleşim alanları oluşmuştur.Bu tezde Gölcük'te deprem sonrasında kurulan yeni yerleşim alanları incelenmiştir. Bu yerleşim yerlerinin yapısını anlaya bilmek için, bu inceleme yapılmadan önce, ilk olarak Gölcük'te nüfus ve yerleşmenin genel özelliklerinden bahsedilmiştir. Gölcük ülkemizde deprem olma riskinin en yüksek olduğu yerleşme alanlarından biridir. Bu nedenle tezin ikinci, bölümünde Gölcük'ün depremselliği hakkında bilgi verilmiştir. Tezimin üçüncü bölümünde ise, deprem sonrasında Gölcükte kurulan yeni yerleşim yerleri ele alınarak araştırılmıştır. Bu bölümde, ilk önce yerleşim yerlerinin oluşmasındaki jeolojik ve jeomorfolojik gerekçeler ile bireysel ve kurumsal faktörler ele alınmıştır. Ardından çalışma alanında yapılan kalıcı konutlar ile bireysel tercihler sonucunda ortaya çıkan yeni yerleşmeler ele alınmıştır. Yeni yerleşim alanları incelenirken, anket, mülakat ve yerinde gözlem yöntemleri uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The earthquake in Gölcük on 17 August 1999 caused a big damage in Gölcük. Many buildings collapsed and thousands of people died because of the earthquake. The foundations and the institutions that made researches in the region after the earthquake declared that the city centre of Gölcük is located on the first degree earthquake zone and it is not appropriate for settlement. Therefore, the government research more secured areas related to ground for from the city centre for thousands of people who lost their home because of the earthquake. Then, they constructed secured houses in these places. Thus, new settlement areas are constructed in these areas.In these thesis, the new settlement areas which are consructed in Gölcük after earthquake of August 1999 are investigated. Firstly general characteristics of population and allocation in Gölcük are expressed to understand consruction of the new enclaves. Gölcük is one of the most riskful regions in our country that has the possibility of having earthquake. Therefore, in the second part of the thesis an information is given about it. In the third section the new settlement areas constructed in Gölcük after erthquake are expressed. The geological and geomorphologic reasons and individual and institutional factors related to construction of new settlement areas are treated in the first part of third section. Then, the new secured houses constructed by institutions with the new allocations for medby individual reasons are expressed. The questionnaries, interviews and observations in places are used to investigate the new allocations.