17. yüzyıl kasidelerinde methiye
Kasides of the 17th century and their methiye chapters
- Tez No: 228798
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT KAPLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: 17. yüzyıl, Klasik Türk Edebiyatı, Kaside, Methiye, 17th Century, Classical Turkish Literature, Kasides, Methiye
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 365
Özet
Kaside nazım biçimi divan edebiyatında önemli bir türdür. Her divanın başında yer alan kasideler yazıldığı dönemin önemli devlet adamlarına ve önemli şahsiyetlerine sunulmuşlardır. Bu tezde de divan edebiyatı için önemli bir dönem olan 17.yy.ın kasideleri ele alınarak methiye bölümleri incelenmiştir. Zaman sınırlı olduğu için inceleme sadece padişahlara ve sadrazamlara sunulmuş kasidelerin methiye kısımları üzerine yapılmıştır. Bu incelemenin amacı, 17. yüzyıl kasidelerinde methiye kısmına ne kadar ağırlık verildiğinin tespit edilmesi ve bu methiyelerde yer alan övgü kalıplarının sunulduğu kişinin gerçek özellikleri ile ne kadar bağdaştığının saptanmasıdır. Tespit edilen veriler grafikler ile gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The genre called Kaside is one of the most important poetic genres in Classical Turkish poetry. The Kaside genres taking place at the beginning of every Divan (a Handwritten classical poetry book) were presented to the leaders of the empire or to the high positioned people of the society. In this present study, we dealt with the 17th century Kasides from the perspective of the Methiye chapters which glorify the people whom the Kaside was presented. Since, this study is limited, we just handled the Kasides? Methiye chapters being presented only to sultâns and Sadrazams (prime ministers of the time). The aim of this study is to determine the proportion of the Methiyes in 17th century Kasides comparing other chapters. In doing this, we also tried to determine the patterns of the glorification in Methiyes, and aim at exploring the parallelisms between the characters of the praised people and the patterns the poet used to praise those people. The determined data concerning the patters of glorification has also been shown by the graphs.