Divan şiirinde kozmik unsurlar: 15, 16, 17 ve 18. yüzyıl şairlerinden Ahmet Paşa, Necati Bey, Fuzuli, Baki, Nef'i, Na'ili, Nedim ve Şeyh Galib'in kasidelerinde kozmik unsurlara bakış ve kozmik unsurları kullanış tarzlarının karşılaştırılması
Cosmic items dewan peotry: Comparison and overviev of 15, 16, 17, and 18th century poets of Ahmet Paşa, Necati Bey, Fuzuli, Baki, Nef'i, Na'ili, Nedim and Şeyh Galib's qasides cosmic contents and styles
- Tez No: 135030
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞENER DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Divan, kaside, kozmik, beyit, Cosmic, dewan, Qasida, couplet
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Kozmik unsurlar kainatta ve onun yaratıhşıyla ilgili unsurlardır. Çalışmamızda ele aldığımız kozmik unsurlar, Ahmet Paşa, Necati Bey, Nef i ve Na'ili gibi şairlerin divanlarım tahlil eden eserlerden ortak bir liste hazırlayarak oluşturulmuştur. Daha sonra bu listeye göre çalışmamıza konu olan sekiz şairin kasideleri incelenmiştir. Kozmik unsurların her biri kendi başhğı altında ele alınmış ve şairlerin bu kozmik unsuru hangi hayal ve benzetmelerle kullandığı karşılaştırmalı olarak verilmiştir. Bunlar verildikten sonra o kozmik unsurun şairler tarafından kullanımıyla ilgili yorum da eklenmiştir. Bütün kozmik unsurlar bu şekilde örnek beyitler de verilerek incelendikten sonra çalışmamız, sonuç bölümüyle noktalanmıştır.
Özet (Çeviri)
Cosmic items are the things that are related to the cosmos and its creation. Cosmic contents we have considered are collected from dewans of the poets such as Ahmet Paşa, Necati Bey, NePi and Na'ili. After words, we have studied the eight poets' qasidas according to the list prepared earlier. Each cosmic item is treated seperately under its own title and allegories used foe each poet. Next, commentaries about these cosmic items are given. Finally vail the how certain poets usedcosmic items are exhausted with sampled couplets and a conclusion ends the study.