Nef'î'nin kasidelerine semantik bakış
The semantic look to qasidas of Nef'i
- Tez No: 631497
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET NUR DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Nef'î, Kaside, Soyut Kavramlar, Klasik Şiir, Benzeyen- Kendisine Benzetilen
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 320
Özet
17. yüzyıl klasik şiirinde özellikle kaside alanında kendi dönemindeki ve kendisinden sonraki dönemde yaşayan şairleri etkilemiş olan Nef'î; övgü, yergi ve fahriyeleri ile meşhur önemli bir şairdir. Yapılmış olan çalışma, klasik şiirin mihenk taşı sayılan bu şairin kasideleri üzerinedir. Şaire ait divanın özellikle kaside kısmı irdelenerek şiirlerinde kullanmış olduğu kelimeleri, benzeyen kendisine benzetilen çerçevesinde soyut kavramlara nasıl bir somutluk yüklediği üzerinde durulmuştur. Birini anlamanın en güzel yolu onu dinlemekten ve kelimelerinin tuttuğu yol takip ederek söylediklerini tahlil edebilmekten geçer. Bu bağlamda yapılan çalışmada da kasidelerinde kullandığı kelimeler gözlemlenerek onun zihin dünyasını, döneminin psikolojisini ve sosyolojik durumunu şiirlerinde tercih etmiş olduğu kelimeler nispetinde anlamak hedeflenmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde şairi, yaşadığı zamanı, onun edebî şahsiyetini anlamak maksadı ile hayatına dair genel bir çerçeve çizilmiştir. İkinci bölümde, kasideleri benzeyen- kendisine benzetilen çerçevesinde soyut kelimelerin yüklendiği somut manalar detaylı bir şekilde incelenmiştir. Üçüncü bölümde, bütün bunlar çerçevesinde şairin ruh dünyası, dönemine bakışı ve edebî görüşüne dair genel bir değerlendirme yer almaktadır. Son bölümde ise kullandığı kavramlar genel bir yargıya varılarak benzeyen- kendisine benzetilen listesi halinde alfabetik olarak sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
Nefi who imperesed to many poets of his time and after with his qasida in the 17 th century was famous poet with his tribute, satir and fahriye. This thesis is about eulogiums of the poet who was the corners tone of classic poetry. Especially the qasida part of the poet's divan was examined, it was emphasized that how intangible words become tangible. The best way to understand someone is you listen to them analyze what they say by folbwing the way their words follow . In this study, it was aimed to understand his mental World, psychology and sociological situation of his period by words that he preferred in her poems. In the first part of the study, a general framework about the life of the poet is drawn in order to understand the time he lived and his literary personality. In second part, tangible meaning that intangible words involve, has been studied in detail within framework similar and likend to itself. In third part there is a general evalucation of the poet's spirituat World, his view of hid period and his literary view. In the last part, the conceots he used are listed alphabetically in the from of similar and likened to itself list by making a general judgment. KEY WORDS: Nef'i, Qasida, Intangible Concetpts, Classical Poet, Similar – Likened To Itself