Konaklama işletmelerinde işgören devir hızının personel motivasyonuna etkisini belirlemeye yönelik Kapadokya bölgesinde bir araştırma
The effect of labor turnover to the motivation of the workers in hotel establishment: An investigation in hotels in Cappadocia
  1. Tez No: 228855
  2. Yazar: GÜL GÜN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAİD KINGIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Hotel establıshment, Motıvatıon, Labour Turnover
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu araştırmanın amacı; işgücü devir hızı ve motivasyon ilişkisini ortaya koymaktır. Buamaçla işgücü devir hızını azaltmak için en uygun motivasyon araçlarının neler olduğuincelenecektir.Kapodokya bölgesinde faaliyet gösteren otel işletmeleri araştırmanın ana kütlesiolarak saptanmıştır. Elde edilen veriler betimleyici istatistikler, cronbach's alpha, bağımsızörneklemler için ki-kare testi, one ?way Anova testi ve t-testi kullanılarak analiz edilmiştir.Araştırma sonucunda Kapodokya bölgesinde çalışanların devir hızına eğilimleri artıkçamotivasyon seviyelerinde de düşüş yaşandığı görülmüştür. Çalışanlar arasında 26-35 yaşarasında olanlar çoğunlukta görülmektedir. İşgörenlerin otelde çalışma süresi ise 4-10 yılarasında değişmektedir. Kapadokya bölgesinde işgücü devir hızı oranı % 46,8 olarakhesaplanmıştır. Bu da otel işletmeleri için yüksek bir oranı ifade etmektedir.Anahtar Kelimler: Konaklama İşletmeleri, Motivasyon, İşgücü devir hızı.
Özet (Çeviri)
A study to determine the effect of labor turnover to the motivation of the workers,made in Cappadocia region. The aim of this study is to definethe relation between the labor turnover and motivation. For this purpose the most appropriatemotivation tools for decreasing the labor turnover will be researched.The main sample of the research is determined as the hotels operating in Cappadocianregion. The datas and describing statistics analysed with K-Square test, one-way Anova testand t-test. At the end of the research it is seen that the workers' motivation decreased relatedto the increase in their turnover volume tendency. It is seen that the workers' age interval ismostly between 26 and 45. The average working time is seen between 4 and 10 years. Thelabor turnover rate for Cappadocian region is calculated as %46,8. That expresses a high ratiofor hotels.