Muhalif hayaller
Dissident dreams
  1. Tez No: 228948
  2. Yazar: ÇİĞDEM MENTEŞOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. HÜSNÜ DOKAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Muhalif, İmge, Hayal, Bellek, Duygu, Dissident, Image, Instant, Dream, Memory, Feelings
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Toplumun değer yargıları, bireye; neyi nasıl yapması gerektiği ölçüde nasıl hissetmesinive hissini nasıl göstermesi gerektiğini de öğretir. Raporda yer alan çalışmalar, hissedilenduyguların akılda oluşan görselliğini en yalın şekilde tepkisel bir dışavurumla sunar.Kişilerin düşünce yapısı, sosyal hayatı ve kişisel ilişkilerin deneyimlenmesindeyavanlaşma ve duyarsızlaşa kendini gösterir. Bireyin an'ı yaşamasına da engel olandüzen, anı yaşamak adına verilen budala heyecan ve önyargılar insanı eksik bırakmıştır.Yaşamdaki hız, insan ilişkilerinde iletişim modellerini değiştirmiştir.Muhalif hayaller, ilişkiler düzeyinde yaşanan duygu yoksunluğuna, bellek kaybına,dialog korkusuna karşı, akılda ve yürekte oluşan, anımsamalarla zenginleşen görselimgesini hayal tadında yani hayal olabilecek yoğunlukta işlemeye çalışır.Maneviboyuttan yoksun dünyaya sevginin, bakışın, küçük bir busenin kimi zaman amansız biracının ya da stresin ardından hayaller kurar. Muhalif oluşunu, o an'ı daha çokiçselleştirerek yaşar.Çalışmalarda, anlamı yok olmaya yüz tutmuş olan mahrem mekanlar, yastık, yatak,ayakkabı gibi kişiye özel eşyalar sıradanlığa karşı seçilmiştir. Resimler üzerine adlıbölümde portre, bulutsu biçimler, gökyüzü, yatak odası imgeleri başlıklarla açıklanmışve çalışmalardan örnekler gösterilmiştir. Ekler kısmında ise Özdemir Asaf'ınRüyalar/Yaşancalar' adlı metni, kişisel geçmiş-eşya ilişkisini, anımsamanın yarattığıduygusal algılamayı ve anlamlandırmayı destekler niteliktedir.Rapor bağlamında ortaya çıkan eserler, varlığı tamamladığına inanılan an'lar, hayallerüzerinden romantik tavırla ama eleştirel bir bakışla, hayata tutunmayı ve tatmin olmayısağlayan; yalın, mütevazi, ifadeci ve figüratif bir dile sahiptir.
Özet (Çeviri)
The value judgment of society, initiate person to do, how to do and to feel and how tofeel as well. Feelings which we have, to take image in mind, works presented in thisreport is expressed reactional barely.Frame of mind of people, in social life and individual relationship consists of to go flat,desensitization. Thye in which we live prevent person to catch moment, ridiculuousexcited and prejuduces made person as lacking by means of living at instant. The speedof life changed models of relationship between people.Dissident Dreams, try to apply a visual image prospering by memories which is againstto lacking feeling, lacking memory, to fear of making contact directly in relationship.That image which has an effect as strong as dream has. Dissident dreams render itself asagainst to that world bare of spiritual sense by improving fantasy after experimence ofeye contact, kiss, some innocense moments we had and moments full of painful andstress as well. In this way, an instant can be feeled deeply.The objects which are getting lacked their own intimate meaning like private space,bedroom, pillow, bed, shoes have been chosen in terms of against to ordinary andcommon life. In the chapter ? On Works? made an explanation as make partings imagesof portrait, cloudy images, sky, bedroom and have been showed some samples of work.In the Appendix, a text by Ozdemir Asaf called Dreams/ Yasancalar support the idea ofrelationships between personal history and object and related with memory, andperception made up by memory.Works in the sense of this report, has plain, modest, expressive and figurative way toshow itself in a romantic way but also critic sense. Works provide to endure to life andsatisfy personally by looking back to instant and dreams which believed completed as aperson.