Increasing motivation intrinsically through topic ? based instruction in public high schools
Konu tabanlı öğretim yoluyla, devlet okullarında, içsel güdünün artırılması
- Tez No: 228951
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DEM?REZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Güdü, Dıssal Güdü, çsel Güdü, Tutum, çerik Tabanlı Öğretim, s Tabanlı Öğretim, KonuTabanlı Öğretim, Motivation, Extrinsic Motivation, Intrinsic Motivation, Attitude, Content Based Instruction, Task Based Instruction, Topic-Based Instruction
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 217
Özet
Bu çalısmanın amacı, Ankara Nallıhan Süper Lisesi II. kademesinde okuyan öğrencilerinmotivasyonlarının artırılmasıdır. Öğrencileri, öğrenme sürecinde etkileyen birçok etkenbulunmaktadır. Bu problemleri çözmenin en etkili yolu öğrencilerin ilgi alanlarını içeren içuyarıcıları kullanmaktadır. Bu bakımdan, Konu Tabanlı Öğretimin sorunu çözmedeki en etkiliyol olduğu düsünülmüstür. Veri toplama araçları, doküman analizi, gözlem ve durumincelemesini kapsamaktadır. Çalısmada 16sı kız ve 4ü erkek olmak üzere 20 öğrenci yer almıstır.Dokümanların analizi 10 haftada yapılmıstır ve öğrencilerden, uygulamanın bir sonucu olarak,ünlülerden, çevrelerinde meydana gelen olaylara kadar ilgi duydukları alanları belirlemeleriistenmistir. Dokümanlar çalısmada mevcuttur. Her bir öğrenci uygulama öncesi ve sonrasıolmak üzere, aynı gözlem formu ile 2 kere gözlemlenmistir. ?lk gözlemler 19 Eylül 2006 ile 18Ekim 2006 tarihilerinde, ve ikinci gözlemler 31 Ekim 2006 ile 29 Kasım 2006 tarihlerindeyapılmıstır. Gözlem süreci tamamlandıktan sonra toplanan veriler MS Excel ve SPSStablolarına, iki gözlemin ortalamalarının sonuçlarını karsılastırmak amacıyla aktarılmıs vebağımlı iki örneklem t-testi istatistik yöntemiyle analiz edilmistir. Bir diğer veri toplama aracıolarak kullanılan durum incelemesi için 20 öğrenci arasından rasgele 5 öğrenci seçilmistir. Buöğrencilerin dokümanları ve gözlem sonuçları ayrıntılı bir sekilde değerlendirilmistir. Sözkonusu öğrencilerle daha fazla bilgi toplamak için, 5 Aralık 2006 ile 19 Aralık 2006 tarihleriarasında mülakat yapılmıs. Çalısma, önceleri kitaptaki konular ne olursa olsun hiçbir tepkivermeyen öğrencilerin, kendi seçtikleri konulara sasılacak derecede ilgi duymaları ilesonuçlanmıstır. Ders boyunca hiçbir aktiviteye katılmayan öğrenciler, sorulan sorulara doğrucevap vermenin yanı sıra, bu cevapları çesitli örneklerle desteklemeye, konularla ilgili orijinalfikirler bulmaya ve fikirlerini günlük hayattan kesitlerle renklendirmeye baslamıslardır. Bütünbu gelismelere ek olarak, konuyla ilgili materyaller getirmisler ve hazırladıkları küçükgösterilerle sınıf içi aktiviteleri çesitlendirmislerdir. Derse katılım o kadar artmıstır ki, sınıfklasik bir derslikten eğlenceli bir ortama dönüsmüstür. Çalısma, aynı sekilde Devlet Okullarındamotivasyon sıkıntısı çeken binlerce sınıfa genellenebileceği için dıs geçerlilik özelliğine sahiptir.
Özet (Çeviri)
This study was driven by the pressing need to increase staggering levels of motivation in GradeII at Ankara Nallıhan High School. There are a host of factors that de-motivate students in thelearning process. The best strategy to overcome these problems is to utilize intrinsic motivatorssuch as areas of interest and concerns. To that end, the best candidate was using Topic-BasedInstruction. Data collection tools consisted of, document analysis, participant observation and acase study. 20 students consisting of 16 females and 4 males took part in the present study. Thestudents were asked to identify study and bring along subject areas they were interested.Students were observed by the same observation checklist twice before and after employingTopic-Based Instruction. The first observation spanned from 19th September 2006 to 18thOctober 2006 and the second observation spanned from 31st October 2006 to 29th November2006 consisting of 10 weeks. The mean scores of the two observations were compared in orderto show the different motivation levels of the students. The data was transferred into MS Exceland SPSS Version 11.5 spreadsheets and analyzed, using the statistical procedure of the pairedsamples t-test. As a next data collection tool a case study was conducted with five studentschosen randomly among the observed students. They were analyzed in terms of their pre andpost outputs which were attached as appendixes and observations but this time in detail. Inaddition to these they were interviewed in order to get further information. These face-to-faceinterviews lasted from 5th December 2006 to 19th December 2006. The results showed anastounding success as the learners, who had previously shown no reaction whatsoever to thetopics covered in the assigned textbook, got rapidly interested in the content areas theythemselves had chosen. Students who had not participated in the activities beforehand, started tofind original ideas as well as answering the questions correctly and supplying them by variousexamples. The amount of willingness, participation increased so much so that the classroombecame more like a place of fair. The study carries external validity as it can be generalized tothousands of similar classrooms which suffer from lack of motivation in Public High schools.