Okulöncesi kuruma (devlet - özel) devam eden çocukların sosyal yeterlikleri ve olumlu sosyal davranışları ile ebeveyn stilleri arasındaki ilişkiler
Among the parenting styles the relationships between the social competence and prosocial behaviors of the children who are attending to a preschool (state - private)
  1. Tez No: 228972
  2. Yazar: FATMA BAŞAK ALTAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEN GÜRE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ebeveyn stilleri, sosyal yeterlik, olumlu sosyal davranışlar, Parenting Styles, social competence, prosocial behaviors
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gelişim Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, devlet ve özel okulöncesi kuruma devam edem kız veerkek çocukların sosyal yeterlikleri ve olumlu sosyal davranışları ile anneler tarafındanalgılanan hem annelerin hem de babaların ebeveyn stilleri arasındaki ilişkileriincelemektir. Araştırmanın örneklem grubunu, Ankara ili içinde yer alan özel ve devletebağlı bir okulöncesi kuruma devam eden yaşları 35 ile 75 aylar arasında değişen 176'sıkız, 168'i erkek olmak üzere toplam 344 çocuğun anneleri ve öğretmenlerioluşturmuştur. Araştırmada veri toplama araçları olarak Ebeveyn İçin Kişisel BilgiFormu, Ebeveyn Stilleri ve Boyutları Ölçeği, Olumlu Sosyal Davranış Ölçeği annelere;Öğretmen İçin Kişisel Bilgi Formu, Sosyal Yeterlik İçin Eğitmen Değerlendirme Ölçeğive Olumlu Sosyal Davranış Ölçeği öğretmenlere uygulanmıştır. Ayrıca, çalışmadaEbeveyn Stilleri ve Boyutları Ölçeği'nin geçerlik ve güvenirliği sınanmıştır.Araştırmada ilk olarak devlet ve özel okulöncesi kuruma devam eden kız ve erkekçocukların sosyal yeterlikleri açısından ebeveyn stilleri arasındaki farklılıklarincelenmiştir. Anne ve anneler tarafından değerlendirilen babaların ebeveyn stilleritemel alındığında, kız çocukların sosyal yeterlik alt boyutlarından akranlarla veeğitmenle olan pozitif ilişkilerden aldıkları puanların, erkek çocuklarından daha yüksekolduğu; erkek çocukların akranlarla olan negatif ilişkiler alt boyutundan aldıklarıpuanların kız çocuklarından daha yüksek olduğu bulunmuştur. Annelerin ebeveynstilleri temel alındığında demokratik ebeveyne sahip çocukların sosyal yeterlik altboyutlarından akranlarla olan negatif ilişkilerden aldıkları puanların, izin vericiebeveyne sahip çocukların aldıkları puanlardan daha yüksek olduğu görülmüştür.Bunlara ek olarak; okulöncesi kurumun türü temel alındığında, özel bir okulöncesikuruma devam eden çocukların akranlarla olan negatif ilişkiler ve katılımın olmamasıalt boyutlarından aldıkları puanların, devlete bağlı okulöncesi kuruma devam edençocuklara göre daha yüksek olduğu görülmüştür.Araştırmada, ikinci olarak devlet ve özel okulöncesi kuruma devam eden kız ve erkekçocukların olumlu sosyal davranışları ile ebeveyn stilleri arasındaki ilişkilerincelenmiştir. Kız çocukların annelerinin değerlendirdikleri olumlu sosyal davranışpuanları, erkek çocuklarından daha yüksek olduğu bulunmuştur. Ayrıca; demokratikanne ve babaya sahip olan çocukların annelerinin değerlendirdikleri olumlu sosyaldavranış puanları, izin verici anne ve babaya sahip olan çocukların puanlarından dahayüksektir. Öğretmenlerin değerlendirdikleri olumlu sosyal davranışlarda ise kızçocuklarının aldıkları puanların, erkek çocuklarından daha yüksek olduğu görülmüştür.Araştırma sonucunda elde edilen bulgular ilgili literatürdeki araştırma sonuçlarıylakarşılaştırılmış ve tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to investigate the differences between socialcompetence and prosocial behaviors of the preschoolers among the parenting styles ofmothers? and mothers? perception of fathers. The sample of the research consisted of344 children?s (who are at the age of between 35 and 75 mounths) teachers andmothers. 176 of the them are girl and 168 of them are boy. These children who areattending to a preschool situated in Ankara. In this research, the Parent?s PersonalInformation Form, Parenting Styles and Dimensions Quistionaire, Prosocial BehaviorScale are applied to the mothers and Teachers? Personal Information Form, TeacherRating Scales for Social Competence, Prosocial Behavior Scale are applied to theteachers. Furthermore, the validity and the reliability of Parenting Styles andDimensions Questionaire are also tested.In the research firstly, among parenting styles, the differences between the socialcompetence of the boys and girls who are attending to a preschool (state-private) wereinvestigated. The findings revealed that when the parenting styles of the mothers? andmothers? perception of fathers? parenting styles are based, girls? scores of positiveinteractions with peers and teachers are higher than that of boys. The boys? scores ofnegative interactions with peers are higher than that of girls. In addition, when theparenting styles of the mothers? are based, the scores of negative interactions with peersof the children who have authoritative parents are higher than that of the children whohave indulgent parents. In addition, the finding revealed that when the kind of thepreschool is based, the scores of negative interactions with peers and unoccupiedbehaviors of the children who attent to a private preschool are higher than that of thechildren who attent to a state preschool.In this research, secondly, among parenting styles, the differences between the prosocialbehaviors of the boys and girls who attented to a preschool (state-private) wereinvestigated. The findings revealed that the prosocial behavior scores, which areevaluated by mothers, of girls are higher than the scores of boys. In addition to this,prosocial behavior scores of children, which are evalutaed by teachers, who haveauthoritative parents are higher than that of the childen who have indulgent parents. It isalso founded that girls? prosocial behavior scores which are evaluated by the teachersare higher than that of the boys?..The findings were compared with the research results in the related literature anddiscussed.The