Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine yandaş ve karşıt olan bireylerin, sahip oldukları değerler bakımından karşılaştırılması
Comparison of the value priorities of the persons who are supporters of and opponents to the Turkey?s membership to The European Union
  1. Tez No: 228973
  2. Yazar: ZEYNEP DURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Değerler, Avrupa Birliği, Schwartz Değer Kuramı, PortreDeğerler Anketi, Values, European Union, Schwartz Value Theory, Portrait ValuesQuestionnaire
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmada Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine yandaş ve karşıt olanbireylerin değer sıralamalarının, Schwartz Değer Kuramı (1992) çerçevesindeincelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, sivil toplum kuruluşlarındaAvrupa Birliği konusunda çalışmalar yürüten bireyler ve uluslararası ilişkilerbölümü öğrencileri ile çalışılarak katılımcıların değer öncelikleri belirlenmiştir.Ardından değer önceliklerinin kurum, cinsiyet ve AB tutumu ile ilişkileriaraştırılmıştır.Yapılan analizler neticesinde, Schwartz'ın öngördüğü kuramsal yapıyıdestekleyen bulgulara ulaşılmıştır. Katılımcıların 10 değer tipinden evrenselcilik,özyönelim ve iyilikseverlik değer tiplerine en yüksek önemi verdikleri, öteyandan güç, geleneksellik ve uyarılım değer tiplerine en az düzeyde önemverdikleri bulunmuştur. Değer önceliklerinin cinsiyet, kurum ve AB tutumudeğişkenlerine göre ise farklılaşmadıkları ortaya çıkmıştır.Bununla birlikte katılımcıların ana değer boyutları bakımından farklılaştıklarısonucuna ulaşılmıştır. Ana değer boyutları üzerinde AB tutumunun anlamlıetkisi olmamasına rağmen, cinsiyet temel etkisinin ve cinsiyet ile AB tutumuortak etkisinin anlamlı olduğu bulunmuştur.Araştırma sonucunda elde edilen bulgular ilgili literatür bağlamındayorumlanmış ve çalışmanın kısıtlılıklarıyla beraber tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study was to investigate the value priorities of thepersons who were supporters of and opponents to the Turkey?s membership tothe European Union through the Schwartz Value Theory (1992). To this end,the value priorities of the participants, working in non-governmentalorganizations related to the European Union affairs and the students studyinginternational relations in different universities, were obtained. The relationshipbetween value priorities and institution, gender and attitudes towards theEuropean Union was also examined.The theoretical structure of Schwartz (1992) was tested in the present study.The findings revealed that the value types were congruent with the theory.Results also indicated that the participants ?in general- gave greater importanceto the values of universalism, self-direction and benevolence and relatively lessimportance to the values of power, tradition and stimulation. The value prioritiesdid not differ in relation to the institution, gender and attitudes towards theEuropean Union.Nonetheless participants differed in regard to the major value dimensions.Although the attitudes towards the European Union had no significant effect onthe major value dimensions; gender main effect and gender- attitude interactioneffect were found to be significant.The findings of the study were discussed with reference to relevant literaturetogether with the statement of limitations of the study.