Renklerin insan yaşamındaki yeri
Colours in human's life
- Tez No: 228981
- Danışmanlar: DR. BÜLENT MADİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: color, sex and color. Color and person
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji, İnsan Bilimleri ve Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
Renklerin insanlar üzerinde bir etkiye sahip olduğu bilinen bir gerçektir. Renkler, insanların algı alanı sınrları içinde bulunan ve her an birlikte yaşanılan ancak etkilerinin farkına varılmayan gizli güçlerdir. ?Renk? yaşamımızda var olan, hayatımızın bir parçası hatta tamamını içine alan bir olgudur. Renkler hakkında bilimsel ve güncel pek çok araştırma yapılmıştır ve bir o kadarda makale yazılmıştır. Yapılan bu araştırmada; renkler, nasıl oluştukları ve kıyafetlerimizdeki renklerden odamızdaki renklere kadar bütün renk kullanımlarının insanları nasıl etkiledikleri, 17-25 yaşları arasındaki ve 35-50 yaşları arasındaki kadın ve erkeklerin renklere bakış açılarını anlamaya yönelik araştırma yapılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgularda; kadın-erkek cinsiyetleri ile renk tercihleri ve renk kullanımı arasında anlamlıbi ilişki olduğu saptanmıştır. Bunun yanı sıra farklı yaşlardaki hemcinslerde renk tercihleri arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Anahtar sözcükler ; renk, cinsiyet ve renk, renk ve insan
Özet (Çeviri)
This is a common knowledge that colors have an effect on people.Colors are in human?s perception area and all the time we are exposed to them but actually it?s effects are not considered. Color is a massive paert of our life. There are many scientific ande common studies are made about color.There are a lot of articals are written on this issue. Colors effect our preferences such as clothes, the color of our rooms etc... It is studied to understand that the point of wiew of man and woman whoose ages between 17-25 and 35-50. İt is stated that woman and man sexe?s have a significant relationships with the preferance of color.On the other hand it is mentioned that diffirent ages os fellow man color preferance doesn?t have meaningful relationships.