The Balkans: From socialist regimes towards integration with the eu
Balkanlar: Sosyalist rejimlerden Ab ile bütünleşmeye doğru
  1. Tez No: 229023
  2. Yazar: PERİHAN BAYRAM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEN ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Balkanlar, Avrupa Birliği, Bütünleşme, Dayton Anlaşması, YugoslavyaSavaşı, Kosova Krizi, The Balkans, European Union, Integration, Dayton Agreement, Yugoslav War, Kosovo Crisis
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu tezin konusu Avrupa Birliği entegrasyon politikası, geliştirme fonları ve ilgilikurumlarıdır. Tezin amacı AB'nin Balkanlar'a yönelik genişleme politikasının etkilerinibelirlemektir. Tez, ekonomik açıdan geri kalmış ve siyasi açıdan istikrarsız olan Balkanlargibi bir bölgenin bütünleşmesi ve AB gibi ekonomik ve bölgesel bütünleşme modelininparçası olmasını veya olmamasını değerlendirme açısından önemlidir.Tez bölgede ve AB'de gerçekleşmiş olan değişiklikleri göz önünde bulundurarak AB'nin1990lardan sonraki Balkanlar'a yönelik yaklaşımlarını esas alır. Konunun temel çatısı AB'ninBalkanlar'a yönelik tarihi gelişmeyi anlatılarak belirlenmiştir. AB üyeleri ve tam üyelikhedefleyen Balkan ülkelerinin arasındaki ilişkileri göz önünde bulundurarak, AB'ninBalkanlar'da öngörülebilir ve uzlaştırıcı politika yürütebilme yeteneğinin olup olmadığını, buülkelerin genişlemeye hazır olup olmadıklarını, ve AB'nin tek siyasi topluluk amacınıgerçekleştirirken bölgede ne gibi zorluklarla karşılaşabileceği değerlendirilmiştir.Temel varsayımlar Balkanlar'ın coğrafi açıdan Avrupa'nın bir parçası olduğu ve bu bölgeninekonomik ve siyasi istikrarı Avrupa'nın ekonomik ve siyasi istikrarı için son derece önemliolduğudur. Balkanlar AB'nin uygulama ve deneme alanıdır. Ayrıca AB üyeliği Balkanülkeleri tarafından en önemli ve tek seçenek olarak görülmektedir ve ?havuç-sopa?politikasına ihtiyaç duyulmaktadır. AB'nin özellikle Batı Balkanlar'a yönelik en güçlü ve enönemli aracı AB üyeliğidir ve AB'nin yardımı olmadan bölgeyi yeniden istikrarsızlığasürükleyebilecek çatışmalar çıkabilir.
Özet (Çeviri)
The topic of this thesis is the European Union integration policy, its development funds andrelevant institutions. Its aim is to determine the effects of EU enlargement policy on theBalkans. The thesis is important for the evaluation of the integration of an economicallybackward and politically unstable region like the Balkans and its being or not being part of amodel of regional and economic integration like the EU.The thesis is based on EU approaches towards the Balkans after the 1990s, considering thechanges that took place in the region and in the EU after the end of the Cold War. The topic?smain framework is determined by explaining the EU Balkans? policy?s historicaldevelopment. It is evaluated whether the EU has the power to lead a predictable and a pacificpolicy in the Balkans, considering the co-operation between the EU members and the Balkanstates which aim a full integration into the Union?s structures and full EU membership andwhether these states are ready for this enlargement and which are the difficulties that the EUcan face in the region in its way towards achieving the ideal of a single political community.The major hypothesis are that the Balkans are geographically a part of Europe and thisregion?s economic and political stability is of utmost importance for Europe?s economic andpolitical stability. The Balkans is the implementation and testing ground of EU?s CommonForeign and Security Policy. Also EU membership is seen as the most important and the onlychoice by the Balkan states as there is a need for a ?carrot-and-stick? policy. Without the helpof the EU conflicts can appear and destabilize the region again as the most powerful tool ofthe Union is EU membership perspective for the Western Balkan states in particular.