Kosova'da Türk siyasal partileri ve Türk kesiminin yönetimdeki yeri
Turkish political party in Kosovo and the position in Turkey in management
  1. Tez No: 503704
  2. Yazar: DERYA KALA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMİLE ARIKOĞLU ÜNDÜCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kosova, Kosovalı Türkler, Siyasi Partiler, Türkçe Eğitim, Kosovo, Kosovo Turks, Political Parties, Turkish Education
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
XIV yüzyılın sonlarında Balkanlar'a ve dolayısıyla Kosova'ya yerleşen Türkler, günümüze kadar kimliklerini korumuş ve Kosova'nın temel etnik unsuru olarak kalmayı başarabilmişlerdir. XIV – XX yüzyıllar arasında Osmanlı İmparatorluğu yönetimi süresince tüm diğer halklar gibi kimlik sıkıntısı olmadan yaşayan Türkler, Osmanlının bölgeden çekilmesiyle birlikte, bölgeden göç etmeye veya asimile olmaya başlamıştır. Kosova'lı Türkler ancak 1951 yılında kendi milli kimliklerine kavuşmaya başlamışlardır. 1950-1980 yılları arasında milli kimliklere tanınan inisiyatifler sayesinde devlet organlarında temsiliyet haklarına sahip olan Kosova'lı Türkler, 80'lerin sonlarına doğru Sırp rejiminin Kosova'daki baskıcı politikaları yüzünden, ana dillerinde eğitimleri dışında tüm devlet olanaklarından el çektirilirler. 10 yılı aşkın süren bu baskıcı rejimin, NATO müdahalesiyle son bulacağına inanmak isteyen Kosova'lı Türkler, Birleşmiş Milletler - UNMIK denetiminde kurulan Kosova kurumlarında temsiliyetleri için mücadele etmek zorunda kalırlar. UNMİK raporlarında“Kosovalı Türkler”den ziyade Türkçe konuşan Kosovalılar olarak tanınmayı reddeden Türkler, tüm haklarını aramaktan vazgeçmeyeceklerdir. UNMİK Kosova'nın yönetimini, Yugoslavya Sosyalist Federativ Cumhuriyetinin 1974 anayasasına göre sürdüreceğini söylemesine rağmen, bu anayasanın Türklere sağladığı hakları görmezden gelmiştir. Türk siyasi partisinin çabalarıyla tüm bu haklar arayışı 27 Şubat 2008 tarihinde Kosova'nın tek taraflı bağımsızlığını ilan etmesine kadar sürdürülmektedir. Bağımsızlığın ilan edilmesiyle Kosova Cumhuriyetinin anayasasına Türk kelimesi girmektedir. Ayrıca Kosova Parlamentosunda Türkler en az 2 milletvekili ile temsiliyetlerini garanti altına alırken, önemli kurumlarda temsil edilme haklarına sahip olurlar. Günümüzde Kosova'lı Türkler, devlet organlarında temsiliyetlerinin olduğu gibi dilini ve kültürünü korumak için eğitimle, dernekçilikle ve birçok farklı kültürel çalışmalarla mücadelelerini sürdürmektedirler.
Özet (Çeviri)
In the late XIV century The Turks, who settled in the Balkans and therefore in Kosovo, were able to maintain their identity until today and remain the main ethnic component of Kosovo. XIV and XX centuries while the region was under the control of the Ottoman Empire, the Turks and all the other nations who lived without the identity constraints, with the withdrawal of the Ottomans from the region began to emigrate or became assimilated. The Turks of Kosovo began to have their national identities in 1951. Between the 1950 and 1980 towards the end of 80's, due to the repressive policies of the Serbian regime in Kosovo, the Turks of Kosovo, who had representation rights in state organs through to the initiative entitled to their national identities, handed over from all state facilities except for education in their mother tongue. For more than ten years of this oppressive regime Kosovo Turks were inclined to believe that this will end with NATO intervention unfortunately they had to struggle with the governance of UNMIK which was representing the institutions of Kosovo established under United Nations. In the UNMIK reports“Kosovar Turks”refused to be recognized as“Turkish-speaking Kosovars”and Turks did not stop demanding justice. Language equality, the nations' education in their own languages, identity rights and equal representation started to unapplied for Turks. The Turkish political party continued their struggle for their rights until February 27, 2008, as far as Kosovo declared its unilateral independence. With the declaration of independence, Turkish wording is entered into the Constitution of the Republic of Kosovo. Furthermore, while the Kosovo Parliament guarantees representation with at least two deputies, the Turks have the right to be represented in important institutions Nowadays, the Turks of Kosovo not only represent themselves in state organs but also continue their struggling with association and many different cultural studies in order to protect their language and culture.