Güzel sanatlar alanındaki kullanıcıların bilgi gereksinimleri ve bilgi kullanım özellikleri: Hacettepe Üniversitesi örneği
The characteristics of the information needs and information use of the users in the field of fine arts at Hacettepe University: A case study
- Tez No: 229101
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İNCİ ÖNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
- Anahtar Kelimeler: Information needs, Information Uses, Fine Arts Academicians, Information Seeking Behaviours of Fine Arts Academicians
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Kullanıcıların bilgi gereksinimlerinin ve bilgi kullanım özelliklerinin belirlenmesi bilgi merkezlerinin ve kütüphanelerin kurulması, düzenlenmesi ve hizmetlerinin etkinleştirilmesi açısından önemlidir. Bu yüzden sanat alanına yönelik sunulan bilgi hizmetleri için bu alandaki kullanıcıların bilgi gereksinimlerinin ve bilgi kullanımlarının ortaya çıkartılması büyük önem taşımaktadır.Güzel sanatlar alanındaki kullanıcıların bilgi gereksinimlerinin ve bilgi kullanım özelliklerinin neler olduğu araştırmanın konusunu oluşturmaktadır. Araştırmanın hipotezi ise; ?Güzel sanatlar alanının belirleyici ve karakteristik özellikleri bu alandaki kullanıcıların bilgi gereksinimlerini, kaynak, kanal, teknoloji ve bilgi merkezi kullanımlarını etkilemektedir? şeklindedir.Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'ne mensup öğretim elemanları araştırma kapsamına alınmıştır. Araştırma evren üzerinde gerçekleştirilmiştir ve bu fakültede görev yapmakta olan 80 öğretim elemanı araştırma evrenini oluşturmaktadır. Araştırmadaki yanıtlama oranı %78.7 (63) olarak ortaya çıkmıştır. Araştırmada betimleme yöntemi kullanılmış, veri toplama tekniği olarak ise literatür incelemesi, görüşme, gözlem ve anket tekniğinden yararlanılmıştır.Araştırma sonucunda sanat alanının belirleyici ve karakteristik özelliklerinin, bu alandaki kullanıcıların bilgi gereksinimleri, kaynak, kanal, teknoloji ve bilgi merkezi kullanımları üzerinde etkili olduğu saptanmıştır.Anahtar SözcüklerBilgi gereksinimi, Bilgi Kullanımı, Güzel Sanatlar Akademisyenleri, Güzel Sanatlar Akademisyenlerinin Bilgi Arama Davranışları.
Özet (Çeviri)
Defining information needs and the characteristics of the information use is essential for establishing, arranging libraries and information centers and activating the services. Hence, revealing the information needs and information use of the users in the field of art is critically important.The characteristics of information needs and use for the users in the field of fine arts are the main questions for this research. The hypothesis of the research is: ?Determining features of the fine arts affect the information needs and sources, channels, technologies and information centers use of the users in this area.?This research includes the academicians studying at Hacettepe University, Faculty of Fine Arts. 80 academicians belonging to this faculty constitutes the scope of this study. The result of response is 78.7 (63). In this research, the method of description is used and analyzing literature, interview, observation and questionnaire are used for the techniques of obtaining data .In the result of the research, it is stated that the characteristic and determining features of the art affects on the information needs and sources, channels, technologies and information centers use of the users in this area.