Talebin durağan olmama varsayımı ve beklenen maliyet ilişkisi üzerine bir inceleme
An analysis on the relationship between expected cost and non- stationary demand assumption
- Tez No: 229102
- Danışmanlar: DOÇ. DR. Ş. ARMAĞAN TARIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Envanter, Durağan Olmayan Talep, Durağan Talep, S) Politikası, Inventory, Non-Stationary Demand, Stationary Demand, S) Policy
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Sayısal Yöntemler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Stokastik envanter sistemlerinde durağan olmama varsayımı, envanter sistemininmodelleme ve çözüm karmaşıklığını ciddi biçimde arttıran bir varsayımdır. Busebeptendir ki, gerçek yaşam uygulamalarında durağan olmama varsayımı genelliklegörmezden gelinmekte ve durağan çözümler üzerinden kararlar verilmektedir.Doğal olarak, durağan olmama varsayımını görmezden gelmenin bir maliyeti olacaktır.Bu maliyetin belirlenmesiyle, firmalar için faaliyet kararlarını alırken kullanacaklarıönemli bir ölçüt ortaya çıkarılmış olacaktır.Bu çalışmada, durağan olmayan (s,S) tipi envanter politikası yerine durağan (s,S)kullanılmasının maliyeti araştırılacak ve bu maliyetin hangi parametrelerden etkilendiğiincelenecektir.
Özet (Çeviri)
In stochastic inventory planning systems, non-stationary demand assumption causes toincrease the computational and modelling complexity of the system. Because of thiscomplexity, non-stationary demand assumption is not usually preferred in practice.Naturally, ignoring non-stationary assumption causes some extra costs. Computation ofthis cost will determine an important criterion which will be used by firms for theiroperation decisions.In this thesis study, cost of using stationary (s,S) instead of non-stationary (s,S) will beanalyzed and the parameters which affect this cost will be investigated.