Kamusal alan kavramı üzerine bir inceleme: Aristoteles-Marx-Habermas
A study on the notion of ?public sphere?: Aristotle-Marx-Habermas
- Tez No: 229114
- Danışmanlar: PROF. DR. KURTULUŞ DİNÇER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Özel Alan, Kamusal Alan, Kamusallık, Kamu, Kamusal, İyi Yaşam, Leksis, Praksis, Biyosiyaset, Private Sphere, Public Sphere, Publicity, Public, Good Life, Lexis, Praxis, Bio-politics
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 214
Özet
Pek çok ülkenin siyasi gündeminde sıklıkla tartışılan konulardan biri, kamusal alanınneresi olduğudur. ?Kamusal alan? kavramı, sosyal bilimler alanında da çeşitlitartışmalara neden olmaktadır. Ne ki bu konudaki kavram karmaşası, sorunlarıngereğince ele alınmasını engellemektedir. Bu çalışmanın amacı, ?kamusal alan?kavramını açık kılmaktır. Bu amaç doğrultusunda Aristoteles, Marx ve Habermas elealınacaktır. Bu filozofların seçilme nedeni, kamusal alanı ?siyasi?, ?toplumsal?,?iletişimsel? perspektiflerden belirlemenin sonuçlarını tartışabilmek ve bu tartışmadankavramı tanımlamaya yönelik bir sonuç çıkarabilmektir.Giriş Bölümünde ?kamusal alan? kavramı tarihsel bakımdan ele alınacaktır.Birinci Bölümde, Aristoteles'in siyaset bilimi ve etik üzerine görüşleri, ?kamusal alan?-?özel alan?, ?yaşam?-?iyi yaşam?, ?ses?-?akla dayalı konuşma?, ?iş?-?erdem? gibiayrımları çerçevesinde ele alınacak, leksis ve praksis kavramlarına dayanarak siyaset ileetik arasındaki ilişkiler incelenecektir.İkinci Bölümde, ?toplumsal olan?ın kamusal bir nitelik kazanması gerektiğini ifadeeden Marx'ın düşünceleri ?sivil toplum? ve ?siyasal devlet? kavramları çerçevesinde elealınacak, ?kamusal insan?-?özel insan? olarak parçalanmaya yol açan yabancılaşmasüreci ve bu parçalanmayı giderecek devrimci praksis ele alınacaktır.Üçüncü Bölümde, kamusallığı tarihsel ve normatif bir kategori olarak ele alanHabermas'ın düşünceleri incelenecek, onun rasyonel iletişime dayalı kamusal alanmodeli, Gramsci'nin ?sivil hegemonya? kavramı, Kant'ın aklın özel ve kamusalkullanımları bakımından yaptığı ayrım, Frankfurt Okulu düşünürlerinin ?kültürendüstrisi? çerçevesindeki görüşlerine de dayanarak ele alınacaktır.Değerlendirme Bölümünde, kamusal alanın toplumsal olarak genişletilmesi gerektiğinidile getiren düşünürler (Fraser, Bauman, Kluge ve Negt) ele alınacak; kamusal alanıfarklılıkların ya da özdeşliklerin alanı olarak belirlemenin sonuçları yurttaş kavramıylailgisinde ve Rousseau'nun ?genel irade? kavramından yola çıkarak incelenecek; yaşam?iyi yaşam ayrımının unutulmasının siyaseti biyosiyasete dönüştürdüğü yollu düşüncelerFoucault, Agamben, Arendt'e dayanarak tartışılacak; Türkiye gibi çok etnik kökenli veçok dinli toplumlarda kamusallığın ilkesi sorgulanacaktır.Sonuç Bölümünde, leksis ve praksis'in tek başlarına doğru siyaset için yetmediği dilegetirilecek, Aristoteles'in leksis-praksis birliği doğru siyasetin ölçütü ve kamusallıkilkesinin dayanağı olarak belirlenecektir.
Özet (Çeviri)
An issue which is frequently debated in many countries as part of their relevant politicalagendas is the question of defining the public sphere. The notion of ?public sphere?arouses many a dispute in social sciences as well. However, the conceptual confusionaround this notion hinders proper evaluation of the problems. The aim of this thesis is toclarify the notion of ?public sphere?. For this purpose, the statements of Aristotle, Marxand Habermas will be discussed. The motive in choosing these thinkers is to discuss theoutcomes of defining the public sphere from ?political?, ?social? and?communicational? perspectives and thereby acquire further material for defining thisconcept.In the Introduction, the notion of ?public sphere? will be historically analyzed.In Chapter 1, Aristotle?s views on political science and ethics will be discussed in termsof ?public/private sphere?, ?life/good life?, ?voice/rational talk?, ?labor/virtue?, and therelation between politics and ethics will be explored in terms of the notions of leksis andpraksis.In Chapter 2, Marx, who argues that ?the social? should acquire a public quality, will bediscussed in terms of the notions of ?civil society? and ?political state?. The alienationprocess which generated a rupture between the ?public man/private man? will bediscussed as well as the revolutionary praxis which is supposed to be a remedy for thisrupture.In Chapter 3, Habermas, who approaches publicity as a historical and normativecategory will be explored. His model of the public sphere based on rationalcommunication will be discussed by taking into account Gramsci?s notion of ?civilhegemony?, Kant?s division between the public and private uses of reason, and theviews of the Frankfurt School thinkers on ?culture industry?.In the Assessment chapter, thinkers who argue that the public sphere should beexpanded socially (Fraser, Bauman, Kluge and Negt) will be discussed; the outcomes ofdefining the public sphere as a realm of differences and identities will be explored inrelation to the notion of the ?citizen? and Rousseau?s notion of the volonté générale;views based on the apprehension that losing sight of the distinction between life andgood life turns politics into bio-politics will be discussed in terms of thinkers such asFoucault, Agamben and Arendt; the principle of publicity in multi-ethnical and multireligiouscountries like Turkey will be investigated.In the Conclusion, it will be argued that lexis and praxis do not suffice for properpolitics in themselves, and that Aristotle?s unification of lexis and praxis is the measureof proper politics and the ground for the principle of publicity.