Yeniliğe yönelik personel sağlama ve seçme
Recruitment and personnel selection for innovation
  1. Tez No: 229115
  2. Yazar: BARIŞ BİLGİNOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilik Yönetimi, İnovasyon, Personel Sağlama ve Seçme, İnsanKaynakları Yönetimi, Yenilik, Innovation Management, Innovation, Recruitment, Employee Selection, Human Resources Management
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Dünya ekonomisindeki globalleşme ve internetin günlük hayata girmesiyle birliktetüketicilerin ürün ve hizmetlere ilişkin beklentileri artmış ve tüm dünya son derecebüyük bir pazar haline gelmiştir. Bu gelişmeler, işletmeler arasındaki rekabeti artırmışve işletmelerin geleneksel yöntemlerle hayatta kalmalarını zorlaştırmıştır. 1990'lardanitibaren kalite ve maliyet avantajı gibi unsurların neredeyse tüm ürünlerde bulunur halegelmesiyle birlikte tüketici tercihlerine yön vermeye başlayan farklı bir etken olanyenilik, ön plana çıkmaya başlamıştır. Günümüzde yenilik gerçekleştirebilmebecerisinin bir işletmenin yaşamını sürdürebilmesinde rol oynayan en önemli etkenlerarasında olduğu herkes tarafından kabul edilmekte ve yenilik yönetimi giderek önemkazanmaktadır.Yeniliğin temelinde insan faktörünün, diğer bir deyişle yaratıcılığın olması yeniliklebirlikte insan kaynakları yönetiminin ve özellikle de personel sağlama ve seçmesürecinin işletmeler için taşıdığı önemi artırmıştır. Günümüzde başarılı olmak isteyenişletmelerin yenilikçi ve yaratıcı çalışanları bünyelerinde toplamaları ve onlardan en iyibiçimde faydalanarak kendilerine rekabet avantajı sağlayacak yeni ürün ve süreçlerortaya çıkarmaları gerekmektedir.Yeniliğe yönelik personel sağlama ve seçme sürecinin işletmeler için önemini ortayakoymayı ve bu süreçte kullanılabilecek değerlendirme kriterleri konusunda özellikleyurt dışındaki rakip işletmelerle rekabet halinde olan ihracatçı işletmelerimize yolgöstermeyi amaçlayan bu tez çalışması beş bölümden oluşmaktadır. İlk bölümdeülkemiz için oldukça yeni olan yenilik kavramı çeşitli tanımlar yardımıyla açıklanmış,yenilik süreci, yenilik türleri, yeniliğin kaynakları ve yeniliğin ölçülmesi gibi konularhakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde ise insan kaynakları yönetimininişlevlerinden biri olan personel sağlama ve seçme konusu üzerinde durulmuştur. Yenilikyönetimi ile insan kaynakları yönetimi arasındaki ilişki ise personel sağlama ve seçmeişlevi özelinde üçüncü bölüm kapsamında incelenmiştir. Dördüncü bölümde ise OrtaAnadolu İhracatçı Birlikleri üyesi olan ihracatçı işletmeler üzerinde gerçekleştirilenanket uygulamasının bulguları ortaya konmuştur. Son bölümde ise anketuygulamasından elde edilen veriler değerlendirilmiş ve işletmelere yeniliğe yönelikpersonel sağlama ve seçmeye ilişkin çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Expectations of consumers? about products and services increased and the worldbecame a huge market with the globalization in the world economy and entrance ofinternet into daily life. These developments increased the competition betweenenterprises and it became harder to survive for enterprises that use traditional methods.As elements like quality and cost advantage become to exist at almost all products,innovation gets great importance as a different factor that directs consumers? choices.That ability to innovate is one of the most important factors for an enterprise to survive,is accepted by everybody nowadays so innovation management gets more and moreimportance.As there is human factor, in other words human creativity, in the base of innovation,importance of human resources management and especially the process of recruitmentand employee selection increased. Nowadays enterprises that want to be successful haveto gather innovative and creative employees together in order to find out product andservice innovations that will provide competitive advantage for the enterprise.This study, that aims to show the importance of the process of recruitment andemployee selection for innovation and to guide Turkish exporters which compete withenterprises abroad about the evaluation criteria that can be used during this process,contains five chapters. In the first chapter, innovation concept that is fairly new for ourcountry is defined with the help of various definitions and information about topics likeinnovation process, types of innovation, sources of innovation and measurement ofinnovation is given. In the second chapter recruitment and employee selection which isone of the functions of human resources management is discussed. The relationshipbetween innovation management and human resources management, especiallyrecruitment and employee selection is studied in the content of third chapter. In thefourth chapter, findings of the survey carried out together with exporter enterprises thatare members of Central Anatolian Exporters Union are discussed. Data collected fromthe survey are analyzed and various suggestions about recruitment and employeeselection for innovation are offered in the last section.