Tam zamanında üretim sistemi ve muhasebe uygulamaları
Tam zamaninda üretim sistemi ve muhasebe uygulamalari
- Tez No: 229145
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN ALİ KUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tam Zamanında Üretim (JIT), Tam Zamanında Maliyet Muhasebesi, Üretim, Maliyet, Just-In-Time Production (JIT), Just-In-Time Cost Accounting, Production, Cost
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
II. Dünya Savası'ndan sonra baslayıp günümüze kadar gelen ve küresel piyasalarda özellikle otomotiv üretiminde diger otomotiv firmalarına göre rekabet üstünlügü saglayan Japonya'nın bu basarısını üretiminde kullanmıs oldugu Tam Zamanında Üretim (JIT)Sistemine baglayabiliriz. II. Dünya Savası sonrasında imalat isletmeleri piyasaya hâkim olabilmek için çesitli arayıslara yönelmislerdir. Bu arayıslar sonucunda Japonya'da Tam Zamanında Üretim (JIT) ve Toplam Kalite Yönetimi (TKY) anlayısı gelistirilmistir. Özellikle Toyota Motor Company tarafından gelistirilen TZÜ, Amerikan sirketi olan Ford Motor'a rakip olarak gelistirilmis bir üretim modelidir. Bu üretim sistemi geleneksel üretim sisteminden tamamıyla farklı islemekte olup, yüksek verimlilik ve düsük maliyeti amaçlayan bir üretim sürecine vurgu yapmaktadır.Bu çalısmada Tam Zamanında Üretim Sistemi'nin üretim sürecinde yarattıgı degisiklikler ve bu degisimlerin ürün maliyetlendirme sürecinde Maliyet Muhasebesine getirmis oldugu yenilikler üzerinde durulmaktadır.
Özet (Çeviri)
We can link the success of Japan, which began following the World War II and has lasted up to now, providing competitive advantage against other companies especially in the automotive production, to the Just-In-Time (JIT) System it used in the production. After the World War II, manufacturing enterprises entered into new searches in order to dominate the market. As a result of these researches, the understanding of Just In Time Production (JIT) and Total Quality Management (TQM) were developed in Japan. JIT, which was developed especially by Toyota Motor Company, is a production model developed as a rival to the Ford Motor, which is an American company. This production system, which works in a totally different way from the traditional production system, emphasizes on a production process aiming at high efficiency and low cost.In this study, the changes of Just-In-Time Production System creates in the production process and the innovations these changes bring out in Cost Accounting during the product costing process are dealt with.