Alâeddin Keykubad'ın sosyal devlet anlayışı
The social state conception of Alâeddin Keykubad I
- Tez No: 229158
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ İPEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: I. Alâeddin Keykubad, sosyal devlet, kervansaray, medrese, hastane, Alâeddin Keykubad I, social state, caravansaray, madrasah, hospital
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
I. Alâeddin Keykubad, Anadolu Selçuklu Devleti'ne en parlak günleriniyaşattı. Ülkesinin her yerini kervansaray, medrese, hastane gibi tesislerle donattı.Sosyal devlet anlayışını benimseyen Sultan I. Alâeddin'e göre ?Devlet, halk için?var olan bir kurumdu. Bu düşünce, sultanın bütün faaliyetlerini etkiledi. Bu sayedehalk; en mesut, en refah günlerini I. Alâeddin Keykubad'ın saltanatı sırasında yaşadı.Sultan I. Alâeddin'in sahip olduğu bu düşünce Moğolların önünden kaçan insanlarınAnadolu'ya akın akın gelmesini sağladı. Selçuklular döneminde bilimin ve sanatın enönemli savunucusu olan sultan, Anadolu'ya gelen bu insanlara rahat bir hayat sundu.I. Alâeddin'in sosyal devlet anlayışı sayesinde Anadolu halkı huzur ve güveniçerisinde yaşadı.
Özet (Çeviri)
Alâeddin Keykubad I perpetuated Anatolian Seljuk State?s most gloriousdays. He built many caravansaraies, madrasahs, hospital all over the country.According to Sultan Alâeddin I, who adopted the view of social state, ?State was aninstitution for the sake of people? This point of view influenced Sultan?s activitesgreatly. Because of this, people led the most glorious and comfortable and happiestlives during Alâeddin Keykubad I reign. Due to his applications many people whotried to getr id of the tyranny of Mongols came to Anatolia. Sultan, who was themost leading advocate of science and art durin?s Seljuk?s period, provided morecomfortable livings for the people who came to Anatolia. Thanks to the social stateconception of Alâeddin I, Anatolian people led a peaceful and secure life.