İdarî yargılama hukukunda bilirkişilik müessesesi
The expertness institution at administrative judgement law
- Tez No: 229256
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ALİ SARILI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Bilirkişi, İdari Yargı, Vergi Yargısı, İdare Mahkemesi, Vergi Mahkemesi, Expertise, Administrative Jurisdicdion, Tax Jurisdiction, Administration Court, Tax Court
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
Çalışmamızda, idarî yargılama hukukunda usulle ilgili olmakla birlikte kararın esasına da etki eden bilirkişilik müessesesinin yargılamada ne olduğu ve tarihsel gelişimi ile ilk derece idarî yargı yerlerinden olan idare ve vergi mahkemelerinde bilirkişilik müessesesinin işleyişini, hangi konularda bilirkişiye başvurulması hangi konularda ise başvurulmaması gerektiği, şayet bilirkişiye başvurulmuşsa bilirkişinin seçimi ve seçim konusunda nelere dikkat edilmesi gerektiği, tarafların bilirkişiyi reddi, bilirkişinin görevlendirilmesi, azli, bilirkişinin bilirkişilikten çekinmesi ve bilirkişi ücreti konuları idare ve vergi mahkemelerine ilk kez gelen örnek dava dosyaları üzerinden detaylı olarak incelenmiştir.Ardından bilirkişinin rapor hazırlama süreci, rapor hazırlanırken bilirkişinin sahip olduğu yetkileri, raporun içeriği, şekli, nitelikleri, tevdii, raporun hazırlanmaması halinde yargıç tarafından yapılması gereken işlemlerin neler olduğu, raporun taraflara tebliği ve tarafların rapora itirazı ile itirazın kabulü veya reddi halinde yargıcın hangi yolu izleyeceği konusu detaylı olarak incelenmiştir.Son olarak ise, hazırlanıp sunulan bilirkişi raporunun mahkemeyi bağlayıcılığı konusunun öncelikle doktrinde nasıl irdelendiği ve bu bağlamda doktrinde öne çıkan görüşlerin neler olduğu konusu ele alınıp, ardından da bağlayıcılık konusunda yüksek yargı yerleri ve temyiz mercileri Danıştay ile Yargıtay'ın tutumlarının ne şekilde olduğu incelenmiş ve nihayetinde genel bir değerlendirme ile çalışma sonuçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In our study, it has investigated not only involved process but also impact the final court decision that the expertness institution working at administrative judgement law, what the expertness institution in judicial process and it?s historicial evolotion with it?s operation, it?s working at administrative judgement organisation?s which is primary degree courts administration and tax courts in which subjects need to ? in which subjects need not to application to the expert, if ever applicate the expert how choosing the expert and in what subjects need have to take into consideration; the expert drawn back; refused the expert by parties; charging the expert and dismisal the expert by judge subjects fort he first sue to administration and tax courts via the sample law suits.Than it has been investigated in resourch, preparing the process of the expert report; the experts powers when the report preparing; report?s content; report?s form; report?s qualities; to entrust the report to court what the judge have to do when the report not prepare ; notification the report to the parties and refused the report by parties with which path the judge choose when the admission or refused the report stuation.And finally the resourch has finished, the expert report which prepared and present of binding priority how investigate in doctrine and inthis sense what the concepts? which take form the notable than what the attitude of Council of State and the High Supreme Court which is the high courts and appellate Offices about the subject of binding.