Âşık tarzı şiir geleneğinde 'dedim-dedi'
Dedim-dedi in poetry tradition of asik style
- Tez No: 229367
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. IŞIL ALTUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sözlü kültür, âşık edebiyatı, dedim-dedi, Oral culture, asik literature, dedim-dedi
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 433
Özet
Dedim-dedi, bir sözlü kültür örneği olarak âşık tarzı şiir geleneği içerisinde meydana getirilen bir şiir şeklidir. Bu çalışmada bu şiir şekli üzerine genel bir inceleme yapılmıştır. Öncelikli olarak dedim-dedi şeklinde yazılmış şiirleri tanıtmak amaçlanmış, daha sonra değerlendirmeler yapılmıştır. Çalışma dedim-dedi şeklindeki şiirlerin biçim ve konu açısından incelenmesi ile diğer halk edebiyatı ürünleri ve diğer Türk şiir gelenekleri içerisinde verilen örneklerle karşılaştırılmasını içermektedir.
Özet (Çeviri)
Dedim-dedi, as an oral culture sample, is a form of poem considering in poetry tradition of asik style. In this study, there is a general discussion on this subject. Firstly, it is aimed to introduce the poems written as a type of dedim-dedi, then some discussion and evaluation have been made. This study includes analysis of poems as a type of dedim-dedi; its verficiation on its subject; its comparative relation with other folk literature produces and the produces belonging to other Turkish poetry traditions.