Kamu kurumlarında bireysel performans değerlendrimesi
Performance evaluation in public institutions
  1. Tez No: 229366
  2. Yazar: REYYAN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMZA ATEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Performans değerlendirme, İş Performansı, Kamu Sektöründe Performans Değerlemesi, Bireysel Performans, Kamu Bürokrasisi, Performance Evaluation, Job Performance, Performance Appraisal İn Public Sector, The İndividual Performance, Public Bureaucracy
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Personel Yönetimi son yılarda İnsan Kaynakları adını alarak yeni bir yöntem ve anlayışla uygulanmaya başlamıştır. Bu yaklaşım da klasik personel fonksiyonlarından bazılarının öneminin önemli ölçüde artmasına neden olmuştur. Performans değerlendirme yaklaşımı da bu fonksiyonlardan biridir. Kamu kurum ve kuruluşlarının birçoğu insan kaynakları yaklaşımını tanımalarından sonra performans değerlendirme sistemlerini uygulamaya başlamışlardır.Performans değerlendirmeye özel sektör işletmelerinin yanı sıra kamu kuruluşlarında gösterilen yoğun ilgi ne yazık ki bazı nedenlerden ötürü arzulanan sonuçları yaratamamıştır. Bu nedenlerin bazıları ya kurumun bünyesine uyacak teknik özellikleri içermemesi ya da çalışanların katılımını sağlamadan başlatılmasıdır. Zira kamu kurumlarında personel sayısının çok fazla olmasından dolayı tam katılımın sağlanması oldukça zor görünmektedir. Performans değerlendirme faaliyetinin bu kurumlarda başarısız olmasının bir nedeni de diğer insan kaynakları uygulamaları ile bütünlük sağlayacak bir biçimde uygulanmayışıdır.Bu çalışmada özellikle ülkemizde kamu kurumlarının son yıllarda performans değerlendirme çalışmalarına yönelmeleri ve bu konuda karşılaştıkları sorunların ışığında konuya yeni bir bakış açısı getirilmeye çalışılmıştır. Performans değerlendirmeye sadece bir form doldurma işlemi olarak bakılmamış, dinamik bir süreç olarak kurumların diğer insan kaynakları çalışmaları ile bütünlük sağlayacak biçimde performans yönetimi sistemi adı altında değerlendirilmesine çalışılmıştır. Ayrıca çalışmada performansın planlanması, değerlendirilmesi ve geliştirilmesi faaliyetlerini kapsayan performans yönetimi sisteminin pratikte başarılı olabilmesi için gereken unsurlara da detaylı bir şekilde yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
While taking a new approach and understanding the way it works, staff management has lately changed it?s name to human resources management (HRM). This new approach highly increased the importance of some classical personnel functions, such as measuring employee performance. Having recognised the human resources approach, most civil services have started measuring performance of their staff.Despite the big interest shown in to measuring performance both by private and public sector, unfortunately has not had been possible to create the desired results of civil service for some reasons. Major reasons for this result can be summarised as follows: The lack of necessary technical details depending on the nature of the organisation or introducing the new system without full support of the staff. Because of the high staffing level in civil service, it seems quite diffucult to get the full support of all. Another reason for HRM not being successful in some civil servıce offices is because it has been implemented without being put into the bigger frame of the going staff management culture of the offices.Especially in this work it has been tried to show the interest to performance management by Turkey?s civil service nowadays and bring a new angle of opinion on the problems they encounter. Instead of leaving it as a simple job of form filling, it has been looked on as a dinamic process of fitting the new system into the ongoing HRM under the heading of performance management system. Also it includes the practical details of the necessary steps for a succesful performance management system which can plans, measures and improves human resources.