Yüksek enerjili foton huzmeleri için küçük alan dozimetrisinin araştırılması
Analysis of small field dosimetry for high energy photon beams
  1. Tez No: 229604
  2. Yazar: SEMA GÖZCÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL KEMİKLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: küçük alan dozimetrisi, derin doz, doz verimi, penumbra, small field dosimetry, depth dose, relative dose factors, penumbra
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Onkoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Radyofizik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Yoğunluk ayarlı radyasyon tedavisinde ( YART), her bir alan 1x1cm2 kadar küçük olabilen çok sayıda alt alanlardan oluşur. Bu çalışmada Oncor lineer hızlandırıcının multilif kolimatörüyle (MLC) oluşturulan küçük alanların dozimetrik parametreleri araştırılmıştır.Ölçümler, 6 ve 18 MV' de yapıldı. Yüzde derin dozları (%DD), doku- maksimum oranı değerleri (TMR), doz profilleri ve rölatif doz faktörleri farklı volümlü iyon odaları ve film dozimetrisiyle araştırıldı.6 ve 18MV'de 4x4, 5x5 ve 10x10 cm2 alanların % DD değerleriyle BJR 25 arasında %1 fark görülmüştür. 6 MV' de TMR değerleri, PinPoint ile 0,008; semiflex iyon odası ile 0,007 farkla uyumludur. 18 MV için 0,013 ve 0,010 fark bulunmuştur.Küçük alanlarda film ve PinPoint'in doz profilleri benzer iken, 3x3cm2 den büyük alanda iyon odaları yüksek doz bölgesinde düşük doz cevabı sergilemektedir. Bu 0,125 cm3 iyon odasıyla daha belirgindir. En geniş yüksek doz profili ve en dar penumbra film dozimetrisiyle bulunmuştur.Küçük alanlarda PinPoint iyon odası, 0,04cm3 iyon odası ve film, diğer iyon odalarından daha yüksek doz cevabına sahiptir. 0,6cm3 iyon odası küçük alanlarda ciddi doz düşüklükleri sergilemektedir Tedavi planlama sisteminin verdiği rölatif doz faktörleri 3x3 cm2 ve daha büyük alanlarda tüm iyon odaları ve Gafchromic EBT film sonuçlarıyla uyumludur.PinPoint ve 0,125 cm3 iyon odası derin doz ölçümlerinde uygundur. Ancak doz profillerinde EDR ve X-Omat V filmler daha iyi sonuç vermektedir. Doz verimi ölçümlerinde çözünürlüğü yüksek iyon odaları ve Gafchromic filmin kullanılması uygundur. 0,6 cm3 iyon odaları, küçük alanlarda absorbe doz için uygun değildir. PinPoint iyon odası küçük alanların absorbe doz ölçümleri için iyi bir seçimdir.
Özet (Çeviri)
In Intensity Modulated Radiation Therapy (IMRT), each field consists of small subfields with widths of only 1x1cm2. In this study, dosimetric parameters of multileaf collimator (MLC) defined small fields of an Oncor linear accelerator were investigated.Measurements were made for a 6 and 18 MV. The percentage depth dose (PDD), tissue maximum ratios (TMRs), dose profiles and relative dose factors (RDF) were studied by different-volume ion chambers and film dosimetry.Results show that, the difference between PDD values of 4x4, 5x5 and 10x10cm2 fields and BJR 25 is 1%. The difference between TMR values with PinPoint, semiflex 0.125 cm3 chambers and BJR 25 is within 1% for 6 MV. For 18 MV, the difference of 0.013 is found. While the dose profiles of PinPoint and films are similar for smaller fields, chambers underestimate the dose at high dose region for the fields bigger than 3x3 cm2. This is more significant for 0.125 cm3 chamber. The largest high dose profile and narrowest penumbra are found by using film dosimetry.For RDF, the Pinpoint, 0.04 cm3 chambers and film have higher dose response with respect to other chamber in small fields. In the usage of 0.6 cm3 ionization chamber for small fields, the significant dose decreases are observed. Comparison between measured RDF and the RDF calculated by the treatment planning system (TPS) shows good agreement except for fields smaller than 2x2 cm2.The results of all chambers and Gafchromic EBT film are in agreement with each other for the field sizes bigger than the 3x3 cm2.The Pinpoint and 0.125 cm3 chamber are suitable for PDD. However, EDR and X-OmatV films yield better results in dose profiles. High resolution-chambers and Gafchromic film are appropriate for output measurements. The 0.6cm3 chamber is not suitable for small field dosimetry. The PinPoint is a good choice for the absorbed dose measurement of small fields.