Psoriasisli hastalarda serum leptin düzeylerinin araştırılması
Investigation of serum leptin levels in psoriatic patients
  1. Tez No: 229671
  2. Yazar: TÜRKAN GÖNÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PINAR YÜKSEL BAŞAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: immunite, leptin, psoriasis, Immunity, leptin, psoriasis
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Psoriasis sık görülen, kronik seyirli, tekrarlayıcı, inflamatuvar, T hücre aracılı hiperproliferatif bir deri hastalığıdır. Leptinin Th1 yanıtını sitümule ettiği Th2 yanıtını baskıladığı gösterilmiştir. Leptinin T hücre immünitesi üzerinde önemli rol oynaması nedeniyle psoriasis immünopatogenezinde de yeri olabileceği düşünülerek bu çalışmada leptin ile psoriasis arasındaki olası ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır.Ellidört psoriasisli hasta ile yaş, cinsiyet ve VKİ değeri uyumlu sağlıklı 50 kişide serum leptin, IL-1ß, IL-6, IL-8, TNF-? ve NO düzeyleri ölçüldü. Hastaların PASI skorlaması yapıldı. Psoriasisli hastaların ortalama serum leptin konsantrasyonu (4,09±4,46 ng/ml) ile sağlıklı kontrol grubunun serum leptin konsantrasyonları (4,62±4,71 ng/ml) karşılaştırıldığında aralarında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p=0,568). Serum leptin düzeyi ile PASI skoru, hastalık süresi ve tipi, IL-1ß, IL-6, IL-8, TNF-? ve NO arasında korelasyon saptanmadı. Serum IL-8 ve TNF-? düzeyleri psoriasisli hastalarda kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulundu (sırasıyla p=0,002 ve p=0,020). Hasta grubu ve kontrol grubu IL-1ß, IL-6 ve NO düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. PASI değeri ile IL-1ß, IL-6, IL-8 ve TNF-? arasında pozitif yönde korelasyon mevcutken hastalık süresi ile aralarında ilişki bulunmadı. NO ile hastalık süresi ve PASI değeri arasında korelasyon saptanmadı.Çalışmamızda elde ettiğimiz sonuçlar psoriasisli hastalarda serum düzeyi ölçülmesinin patogenez açısından belirleyici rol oynamadığını ve leptinin psoriasisin şiddeti ve kronikliği ile ilgili bir belirteç olmadığını göstermektedir. Bununla birlikte leptinin dokudaki etkinliğinin gösterilmesinin, leptinin psoriasisteki rolünü ortaya çıkarmada yardımcı olabileceği görüşündeyiz.
Özet (Çeviri)
Psoriasis is a common, chronic, inflammatory T cell mediated and hyperproliferative skin disease. It has been reported that leptin stimulates Th1 immune response while suppressing Th2 immune response. Because that leptin plays an important role in the T cell immunity, it is aimed to investigate the relation between psoriasis and leptin and whether leptin plays a role in the immunopathogenesis of psoriasis in the present study.Serum leptin, IL-1ß, IL-6, IL-8, TNF-? and NO levels were measured in 54 patients with psoriasis and age, sex and BMI matched 50 healthy control subjects. The severity of psoriasis was estimated by means of the Psoriasis Area and Severity Index. The mean serum leptin concentration was not statistically different in psoriatic patients (4,09±4,46 ng/ml) when compared with the controls (4.62±4.71 ng/ml) (p=0,568). Serum leptin levels were not correlated with PASI score, duration and clinical type of the disease as well as IL-1ß, IL-6, IL-8, TNF-? and NO levels. IL-8 and TNF-? levels were significantly higher in patients with psoriasis than healthy control subjects (p=0,002 and p=0,020). The mean serum IL-1ß, IL-6 and NO levels were not statistically different in patients when compared with control subjects. However, PASI score was positively correlated with IL-1ß, IL-6, IL-8 and TNF-?, although no relation was found between duration of the disease and IL-1ß, IL-6, IL-8 ve TNF-? levels. NO levels were not correlated with PASI score and duration of the disease.The results of our study showed that, leptin may not play a significant role in the immunopathogenesis of psoriasis and leptin could not be accepted as a marker to assess severity of the disease.