Kronik Hepatit B ve kronik Hepatit C hastalarında Fıbrotest-Actıtest'in karaciğer biyopsisine alternatif olarak kullanımı
The relationship between Fibrotest-Actitest results and histopatological findings in the diagnosis of chronic Hepatitis b and Hepatitis c patients
- Tez No: 229672
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. F.ZEYNEP AKÇAM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kronik hepatitler, karaciğer biyopsisi, FIBROTEST- ACTITEST, Chronic hepatitis, Liver biopsy, FIBROTEST and ACTITEST
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
HBV ve HCV kronik hepatite yol açan başlıca hepatotropik virüslerdir. Tüm dünyada önemli sağlık sorunları arasında bulunan kronik HBV ve kronik HCV'de tedavi endikasyonlarının tespit edilebilmesinde, karaciğer biyopsisi büyük önem taşır. Biyopside; komplikasyonlar, örnekleme hatası ve patolog değişkenliği olmak üzere üç ana kısıtlama mevcuttur (1-6). Özellikle komplikasyonlar nedeniyle biyopsinin yerini alabilecek non invaziv testler günümüzde önem kazanmaktadır.FIBROTEST ve ACTITEST, altı serum biyokimyasal belirleyicinin düzeylerini, hastanın yaşı ve cinsiyeti ile birlikte patentli bir yapay zeka algoritmasında birleştirerek, karaciğerdeki fibroz düzeyinin ve nekroinflamatuvar aktivite derecesinin belirlenmesinde kullanılabilecek non invaziv testlerdir.FIBROTEST ve ACTITEST'in karaciğer biyopsisine alternatif olarak kullanılabilirliğini araştırdığımız çalışma kapsamına, 25 kronik hepatit B ve 25 kronik hepatit C enfeksiyonu olan toplam 50 hasta alındı. Serum örnekleri alınan hastalara, aynı gün karaciğer iğne biyopsisi yapıldı. Metavir skorlama sistemlerine göre fibrozis ve aktivite düzeyleri belirlendi. Hasta serumlarından biyokimyasal belirleyicilerle elde edilen, FIBROTEST fibrozis düzeyleri ile ACTITEST aktivite düzeyleri, histopatolojik değerlendirme ile elde edilen fibrozis ve aktivite düzeyleri ile karşılaştırıldı. ACTITEST'in belirlediği aktivite düzeyleri ile histopatolojik inceleme sonucu elde edilen aktivite düzeylerinin uyumu bakımından yapılan karşılaştırmada (p=0,346), FIBROTEST'in belirlediği fibrozis düzeyleri ile histopatolojik inceleme sonucu elde edilen fibrozis düzeylerinin uyumu bakımından yapılan karşılaştırılmada (p=0,575) hepatit grupları arasında anlamlı fark tespit edilmedi. Histopatolojik inceleme ile elde edilen sonuçlar altın standart kabul edilerek sonuçlara Kappa testi uygulandı. Duyarlılık ve seçicilik değerleri tespit edildi. HBV'li hasta grubunda FIBROTEST'in seçiciliği %54,5, duyarlılığı %100, Kappa değeri 0,22 ve p=0,76 olarak bulunurken, HCV'li hasta grubunda FIBROTEST'in seçiciliği %45,5, duyarlılığı %100, Kappa değeri 0,16 ve p=0,13 olarak tespit edildi. ACTITEST sonuçları ise HBV'li hasta grubunda seçiciliği %53,8, duyarlılığı %91,7, Kappa değeri 0,44 ve p=0,01, HCV'li hasta grubunda ise seçicilik %66,7, duyarlılığı %40, Kappa değeri 0,26 ve p=0,18 olarak tespit edildi.Çalışmanın sonuçlarına göre, noninvaziv biyokimyasal testlerin karaciğerde oluşan fibrozisi göstermede, karaciğerin histopatolojik incelenmesine alternatif olarak kullanılabileceği görüldü. Nekroinflamatuvar aktivitenin gösterilmesinde ise noninvaziv biyokimyasal test sonuçları, hepatit B ile enfekte hasta grubunda, karaciğerin histopatolojik incelenmesiyle elde edilen sonuçlarla uyumlu bulunmuş olup, hepatit C ile enfekte hastalarda bu testlerin nekroinflamatuvar aktiviteyi doğru yansıtmadıkları görülmüştür. Hepatit C'li hastalarda histopatolojiye alternatif olabilecek, aktiviteyi belirlemede daha güvenilir olan yeni noninvaziv biyokimyasal testlere ihtiyaç duyulmaktadır. Günümüzde histolojik aktiviteyi belirlemede karaciğer biyopsisi halen altın standart olarak önemini korumaktadır.
Özet (Çeviri)
HBV and HCV are the leading hepatotroph viruses causing chronic hepatitis. Liver biopsy is still the major way of discriminating the patients who need therapy. Until recently regarded as the gold standard for the staging of liver disease, liver biopsy has three major limitations, including the complications, pathologist wiev and sampling error resulting from heterogeneous distribution of aethological changes. (1-6). The consensus statements have indicated the importance of development of noninvasive tests for hepatic fibrosis in an effort to improve upon and eventually replace liver biopsy as gold standard because of the limitations.FIBROTEST and ACTITEST are non-invasive blood tests that combines the quantitative results of six serum biochemical markers with the patient?s age and gender in a patented artificial intelligence algorithm representing the necroinflamatory activitiy and the stage of fibrosis in liver.25 CHB and 25 CHC patients were included in the study. FIBROTEST and ACTITEST were used comparatively with the liver biopsy. Liver needle biopsy was performed to our patients in the same day after serum samples were collected. Liver biopsy examinations were performed with evaluation of histological grading (hepatic activity index [HAI]) and staging according to the METAVIR scoring system. All biochemical parameters and FIBROTEST determinations were performed without the knowledge of liver biopsy results.Histological activity via ACTITEST and fibrosis scoring via FİBROTEST were compared with pathological examination and found to be (p=0,346), and (p=0,575) respectively. No statistical difference was detected between gorups.Kappa statistical method was performed for the gold standart pathological examination. The selectivitiy and sensitivity values are determined. The selectivitiy and sensitivity of FIBROTEST in HBV patients was % 54,5 and %100 respectively and Kappa value was found to be 0,22 and p=0,76. The selectivitiy and sensitivity of FIBROTEST in HCV patients was %45,5 and %100 respectively and Kappa value was found to be 0,16 and p=0,13.The selectivitiy and sensitivity of ACTITEST in HBV patients was % 53,8 and % 91,7 respectively and Kappa value was found to be 0,44 and p=0,01. The selectivitiy and sensitivity of ACTITEST in HCV patients was %66,7 and %40 respectively and Kappa value was found to be 0,26 and p=0,18.Regarding all these results, noninvasive biochemical markers studied show overall good diagnostic accuracy for significant fibrosis in liver and can be used alternatively to histopathological examination of the liver.Noninvasive biochemical marker results were comparable in determining necroinflamatory activity in CHB patients with liver biopsy results but not in CHC.In CHC patients new noninvasive biochemical procedures are needed to replace showing the activity in histopathological examination of liver. Liver biopsy is recently regarded as the gold standard for the staging of histological activity caused by HCV.