Metabolik holter ile günlük fiziksel aktivitenin ölçülmesi
The measurement of the daily physical activity with metabolic holter
- Tez No: 229675
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM ÇETİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel Aktivite Seviyesi, İstirahat Enerji Tüketimi, Metabolik Holter, Vücut Kompozisyonu, 24-s-FADA, Physical Activity Level, Resting Energy Expenditure, Metabolic Holter, Body compositions, 24-s-FADA
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Spor Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmanın başlıca amacı Türk Toplumu'nda sağlıkla ilişkili bölümlerde öğrenim gören üniversite öğrencilerinin fiziksel aktivite seviyelerinin metabolik holter (Sense Wear Armband (SWA)) ile belirlenmesi ve fiziksel aktivite seviyeleri ile BMI ve vücut kompozisyonları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesidir. Bununla birlikte, istirahat enerji tüketimlerinin (REE) farklı yöntemlerle hesaplanması ve 24 saatlik fiziksel aktivite değerlendirme anketinin (24-s-FADA) geçerliliğinin değerlendirilmesi diğer amaçları olmuştur. Fiziksel aktivitenin belirlenmesinde SWA ve 24-s-FADA öğrencilerin sıradan bir gününde eş zamanlı olarak uygulanmıştır. Vücut kompozisyonu TBF300 Tanita Body Composition Analyser ile BİA yöntemi kullanılarak saptanmıştır. Sonuçta öğrencilerin fiziksel aktivite seviyeleri; %23,8 düşük, % 31 orta, % 35,7 yüksek ve % 9,5 çok yüksek olarak bulunmuştur. Fiziksel aktivite seviyesi (PAL) BMI ile ilişkisiz bulunurken, VYY ve FFM değerleri ile ilişkili bulunmuştur. Bayan öğrencilerin fiziksel aktivite seviyeleri ve VYY değerleri erkek öğrencilerden, erkek öğrencilerin TEE, REE, FFM ve BMI değerleri bayan öğrencilerden istatistiksel anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. İkinci ve dördüncü sınıf öğrencilerinin fiziksel aktivite seviyeleri arasında anlamlı fark bulunamamıştır. HB eşitliği, BİA ve SWA ile tahmin edilen REE değerleri birbirleri ile çok yüksek korelasyonlar göstermelerine rağmen; HB eşitliğinin REE'yi BİA yönteminden minimal düzeyde daha düşük tahmin ettiği, BİA ve SWA'nın REE tahmininde daha doğru sonuçlar verebileceği sonucuna varılmıştır. Ayrıca 24-s-FADA'nın Türk Toplumu'nda erişkin popülasyonda günlük harcanan toplam kalori miktarının tahmin edilmesinde geçerli bir yöntem olduğu rapor edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study was to determine the physical activity levels of university students who get education at the departments related to health in Turkish society with metabolic holter (Sense Wear Armband (SWA)). The other aims were to evaluate the relation between physical activity levels and BMI, body compositions; to calculate the resting energy expenditure with different methods and to evaluate the validity of 24 hours physical activity evaluation questionnaire (24-s-FADA). SWA and 24-s-FADA were carried out simultaneously in students? ordinary days. Body composition was determined by using BIA method with TBF 300 Tanita Body Composition Analyser. As a result, students physical activity levels were found; 23,8 % low, 31 % medium, 35,7 % high and 9,5 % too high. When physical activity level (PAL) was found unrelated to BMI, it was found related to BFP (body fat percent) and FFM values. Female students? physical activity levels and BFP values were higher than male students statistically. Male students? TEE, REE, FFM and BMI values were higher than female students statistically. Any meaningful difference couldn?t be found between second grade and fourth grade students? physical activity levels. REE values which were guessed by HB equality, BIA and SWA indicated too high correlations each other . REE which was guessed by HB equality was lower than REE which was guessed by BIA method at minimal level . It was concluded that BIA and SWA could give more correct results in guessing of REE. Besides, it was reported that 24-s-FADA was a valid method in guessing of TEE in Turkish society?s adult population.