Samsun Ağır ve Asliye Ceza Mahkemelerince muhafaza ve tedavi kararı verilen olguların değerlendirilmesi (1997-2005)
The evaluation of the facts which are decided to be preserved and treated upon the decision of the Samsun High Criminal Court and Criminal Court of First Instance (1997-2005)
  1. Tez No: 229838
  2. Yazar: MEHMET KOCAKAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BERNA AYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ruh hastalığı, ceza ehliyeti, rapor, muhafaza ve tedavi, Soul disease, punishment licence, report, protection and treatment
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Giriş ve Amaç: İşlediği suç nedeniyle kişiye ceza ya da güvenlik tedbiri uygulanabilmesi için kişinin ceza ehliyetinin bulunması gereklidir. Ruh hastalığı, kişide anlama ve isteme yeteneğini ortadan kaldıran ya da önemli ölçüde azaltan bir nedendir. Toplumu koruma amacıyla ruh hastalığı tespit edilen kişi, kanunun öngördüğü tıbbi şartlar içinde, tehlikeliliği ortadan kalkana kadar zorunlu tedavi görmelidir.Bu çalışmada; suç işleyen ve ceza ehliyetini etkileyecek psikiyatrik bozukluğu olan hastaların bazı demografik özellikleri, suç türü ve kimlere karşı suç işledikleri ile suçu sabit olanlara ne tür işlem yapıldığı araştırılmış ve uygulama sonuçlarının toplumu koruma hedefini ne derecede gerçekleştirdiğinin tartışılması ve bu konuda çözüm önerileri sunulması amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Samsun Ağır ve Asliye Ceza Mahkeme'leri ile Samsun Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nin arşivindeki dosyalar incelenerek, 1997-2005 yılları arasında, suç işleyip ?ceza ehliyeti olmadığı? kararı verilen 43 olgu değerlendirilmiştir.Olguların sosyodemografik özellikleri, hastalığı ve tedavi bilgileri, suçları, mağdura yakınlığı, muhafaza ve tedavi süresi ve yargılama süreci ile ilgili verilerin değerlendirilmesinde, paket istatistik programı (SPSS 10.0) kullanılmıştır.Bulgular: 43 olgunun 40 (%93,0)'ı erkek, 3 (%7,0)'ü kadın olup, yaş ortalamaları 37,53 ± 12,22 (18-64) yıldır. İşledikleri suç nedeniyle 22 (%51,2)'si tutuksuz yargılanmış, diğerleri mahkeme kararına kadar değişik sürelerde tutuklu kalmışlardır. Yargılama sırasında, olguların 22'sine ATK 4.İhtisas Kurulu'ndan, 21'ine BRSH'nden rapor düzenlenmiş, 40 (%93) olgu şizofreni ve diğer psikotik bozukluk tanısı almıştır. Mahkemesince muhafaza ve tedavi kararı verilen 37 olgudan 25'inde ortalama 336,96 ± 300,94 (10-1101) gün olarak bu karar uygulanmıştır.Sonuç: Suç işleyen ruh hastalarının büyük bir kısmının tanıları konuluncaya kadar uzun süre cezaevinde, tedavi görmeden kalmaları önemli bir sorundur. Ayrıca tanı almış ruh hastalarının muhafaza ve tedavi kurumlarındaki yatış süreleri, diğer ülke verileriyle karşılaştırıldığında oldukça düşüktür. Sorunun çözümünde, bu olgularda tanısal işlemlerin ve dolayısıyla adli sürecin hızlandırılmasının, hastaların daha uzun süre muhafaza ve tedavi görebileceği kurum sayısının artırılmasının önemli unsurlar olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The evaluation of the facts which are decided to be preserved and treated upon the decision of the Samsun High Criminal Court and Criminal Court of First Instance (1997-2005)Objective and aim: It is essential that one must have criminal responsibility for punishment or security precautions. Mental disorder is a reason which axes or reduces the ability to comprehend or claim to an important extent. In order to protect society, one who is identified as mentally disordered must receive compulsory treatment within the medical conditions provided by law until his dangerous state disappearsIn this study, some demographic characteristics and crime classes of patients who have psychiatric disorder which influences their criminal responsibility and committed a crime and the process of those who are found guilty are studied and it is aimed at discussing to what extent the practice results realize the aim of protecting society and at suggesting.Material and Method: In this study 43 cases who were decided have no punishment licence while they are guilty in Samsun court of law and Samsun Soul Health and Diseases Hospital. Carefully examined these cases data bases examined at these hospital?s archive files between 1997-2005.Sociodemographic features of the cases, information of diseases and treatment, their crimes association with victim, their protection and treatment duration and to judge process were evalvated with package statistic program (SPSS 10.0)Findings: 40 of 43 cases (93,0%) were male and 3 cases were female and their age mean were 37,53 ±12,22 (18-64) years.Because of their crime 22 cases (51,2%) were judged no prisoner.The other cases were prisoners varied duration until the court of law decision. While judging 22 of 43 cases were prepared reports from Minister of Justice Council of Forensic Medicine (ATK) 4th specialized committees and 21 of 43 cases were prepared reports from Region Soul Healt Hospital (BRSH). 40 of 43 (93%) cases diagnosis were schizophrenia and other psychotic disorders. 25 of 37 cases who were decided protection and treatment, the decision was applied mean 336,96 ±300,94 (10-1101) days.Conclusion: Soul patiensts who were guilty when they stay prison without treatment were problems. Moreover the patients who were soul disease protection and staying duration in the hospital compares the other country?s data bases were lower. The solution of the problem in these cases diagnostic procedure and then acceleration of judicial process and establishment which the patients stays and protects for a long time were important elements.