Samsun sahillerinde bulunan akdeniz midyesi (Mytılus galloprovıncıalıs) ve sedimentte ağır metal birikiminin değerlendirilmesi
Assessment of heavy metal accumulation in mediterranean mussel (Mytilus galloprovincialis) and sediment on the coasts of samsun
  1. Tez No: 672619
  2. Yazar: MUSTAFA KEMAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TÜRKMEN, DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN CÜCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Midye, sediment, ağır metal, kirlilik, Samsun, Mussel, sediment, heavy metal, pollution, Samsun
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu çalışmada Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Samsun ili sahillerinde belirli istasyonlardan toplanan Mytilus galloprovincialis (Akdeniz midyesi) ve sediment örneklerindeki ağır metal düzeyleri (As, Cu, Mn ve Pb) incelenmiştir. Analiz edilen sedimentte ağır metal birikimleri mg/kg olarak şu şekilde bulunmuştur; As: 1,24 - 5,96, Cu: 11,1 - 22,9, Mn: 437 - 585, Pb: 1,04 - 5,29 ve midye örneklerinde ise As: 0,44 - 1,32, Cu: 0,57 - 2,81, Mn: 0,91 - 2,75, Pb: 0,08 - 0,56. Sonuç olarak, Samsun'da belirlenen 5 istasyondan toplanan midye ve sediment örneklerinde analizi yapılan ağır metal konsantrasyonlarının Türk Gıda Kodeksi'nde (2002) yer alan gıda maddelerinde belirli bulaşanların maksimum seviyelerinin belirlenmesi hakkında tebliğ ve Kanada Sediment Kalite Yönergesi'nde (1992) belirtilen limit değerlere yakın olduğu bulunmuştur. Ancak iki farklı istasyondan (OM ve BE) toplanan midye örneklerinde As konsantrasyonları yüksek tespit edildiğinden insan sağlığı açısından risk oluşturabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, the levels of heavy metals (As, Cu, Mn, and Pb) in the Mytilus galloprovincialis (Mediterranean Mussel) and the sediment samples collected from certain stations located at the coasts of the city Samsun in the Black Sea Region were studied. Heavy metal accumulations in the analyzed sediment were found in unit of mg/kg as follows; As: 1.24 - 5.96, Cu: 11.1 - 22.9, Mn: 437 - 585, Pb: 1.04 - 5.29, and the accumulation found in the mussel samples are As: 0.44 - 1.32, Cu: 0.57 - 2.81, Mn: 0.91 - 2.75, Pb: 0.08 - 0.56. As a result, heavy metal concentrations analyzed in mussel and sediment samples collected from 5 stations in Samsun were found to be close to the limit values determined by the communiqué on determining the maximum levels of certain contaminants in foodstuffs included in the Turkish Food Codex (2002) and the limits specified in the Canadian Sediment Quality Directive (1992). However, since As concentrations in mussel samples collected from two stations (OM and BE) were found to be higher than the limit values, it can be said that it may pose a risk in terms of human health.