Antakya (Hatay)-Samandağ arası neojen paleontolojisi ve stratirafisi
Paleontology and stratigraphy of the neogene formations in Samandağ region (Antakya-Turkey)
- Tez No: 22985
- Danışmanlar: PROF. DR. TANER GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Paleontoloji, Stratigrafi, Molluska, Gastropoda, Pelecypoda, Neojen, Pliyosen, Tethis
- Yıl: 1992
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ANTAKYA (HATAY) - SAMANDAĞ ARASI NEOJEN PALEONTOLOJİSİ VE STRATİGRAFİSİ Kuddusi KARAKUŞ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman :Prof.Dr.Güler TANER 1992, Sayfa: 114 Jüri : Prof.Dr.Güler TANER DoçDr.Füsun ALKAYA Doç.Dr. Yavuz OKAN Bu çalışma Antakya (Hatay)-Samandağ arasında yüzlek veren Neojen yaşlı birimlerin Molluska faanasma bağlı olarak paleontolojisini ve stratigrafisini ortaya İnceleme atanında Langiyen-Serrovaliyen yaşlı Tepehan, Tortoniyen yaşlı Nurzeyîin, Messkiyen yaşlı Vakıflı ve Piyasensiyen yaşlı Samandağ formasyonu yüzlek vermektedir. Yapılan 8 ölçülü stratigrafi kesiti sonucunda Nurzeytin formasyonunda 2, bol Molluska faunası içeren ve çalışmanın en önemli kısmım oluşturan Samandağ formasyonunda ise 59 tür saptanmıştır. Saptanan bu faunaya bağlı olarak bölgenin Telhis biyoprovensi içerisinde geliştiği ve Samandağ formasyonunun Piyasensiyen'de oluştuğu tespit edilmiştir. Ayrıca Piyasensiyen'de denizin normal deniz suyu tuzluluğundan olîgohalin acısu karakterine dönüştüğü ve bölgede subtropikal iklim şartarının etkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
u ABSTRACT Master Thesis PALEONTOLOGY AND STRATIGRAPHY OF THE NEOGENE FORMATIONS IN SAMANDAĞ REGION (ANTAKYA-TURKEY) Kuddusi KARAKUŞ Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering Supervisor : ProtDr.Güler TANER 1992, Page: 114 Jury: Prof.Dr.Güler TANER Assoc.Prof.Dr.Fûsun ALKAYA Assoc.Prof.Dr. Yavuz OKAN In this study, die paleontology and stratigraphy of the Neogene rock units exposed around Samandağ (Antakya) have been examined basing on the Molluscan fauna. In the investigated area Tepehan formation of Langhian- Serravalian, Nurzeytin formation of Tortonian,Vakifli formation of Messinian and Samandağ formation of Pleizansian times are exposed As a result of the study 2 species from Nurzeytin formation and 59 species from Samandağ formation which forms the main theme of the present investigation have been determined by eight measured sections. It is interpreted that the region has been developed in the Tethys region depending on the defined Molluscan fauna and the age of the Samandağ formation is Pleizansien. Besides this, it is concluded that, the normal marine conditions has been changed into the oligohaline character, and subtropical conditions have been predominated in the region during Plaisancian time. Key words : Paleontology, stratigraphy, Mollusca, Gastropoda, Pelecypoda, Neogene, Pliocene, Tethys