Eskişehir'de 40-69 yaş arası kadınlarda Gail Model'i ile meme kanseri risk taraması
Screening of breast cancer risk with Gail Model among women of aged 40-69 in Eskişehir
- Tez No: 229870
- Danışmanlar: DR. ÖZLEM ÖRSAL, DOÇ. DR. NEDİME KÖŞGEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, bilgi düzeyi, meme kanseri riski, Gail 2 Model, Breast cancer, knowledge level, breast cancer risk, Gail 2 Model
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Eskişehir'de 40-69 Yaş Arası Kadınlarda Gail Modeli ile Meme Kanseri Risk TaramasıAmaç: Çalışmamızda il merkezindeki 40-69 yaş arası kadınların meme kanseri hakkındaki bilgi düzeylerinin ölçülmesi ve kadınların invaziv meme kanseri olma riskinin belirlenmesi amaçlandı.Yöntem: Çalışmaya Nisan-Haziran 2008 tarihleri arasında, Eskişehir İl Merkezi'nde yaşayan 40-69 yaş arası 1779 kadın dahil edildi. 1779 kadına sosyodemografik özellikleri, meme kanseri risk faktörleri, bulguları ve invaziv meme kanseri riskini içeren anket formu onamlarının alınmasını takiben uygulandı.Verilerin istatistiksel değerlendirmelerinde yüzdelik, ortalama, Kruskal Wallis testi, ve Mann Whitney U testi, Ki-kare testi meme kanseri riskini belirlemede ise Amerikan Ulusal Kanser Enstitüsünün risk hesabı için hazırladığı Breast Cancer Risk Assestment Tool V.2.0.1 yazılımı kullanıldı.Bulgular: Çalışmaya katılan 1779 kadının 776 (%43.6)'sı 40-49 yaş arası, 649 (%36.5)'u 50-59 yaş arası ve 354 (%19.9)'ü 60-69 yaş arasındaydı. Kadınların %75.7'si ilköğretim mezunu, %83.2'si evli ve %89.8'i ev hanımıydı. Meme kanseri hakkında genel bilgisi olduğunu belirtenlerin oranı %55.9'du. Kadınların meme kanseri bilgi puan ortalaması 13.7±5.8'di. Çalışmaya katılan kadınların hesaplanan meme kanseri riski ortalama %0.9, yaşam boyu meme kanseri olma riski ise %7.7 olarak hesaplandı. Herhangi bir risk faktörü olmadan 5 yıllık meme kanseri olma riski ortalama %1.3, yaşam boyu meme kanseri olma riski ise ortalama %10.4 olarak bulundu.Sonuç: Kadınların meme kanserinin risk faktörleri ve belirtileri konusundaki bilgi düzeylerinin yetersiz olduğu görüldü. Kadınların %5.8'inin meme kanseri açısından yüksek riske sahip olduğu belirlendi. Meme kanserinden ölüm oranlarını azaltmak ve yaşam süresini uzatmak için meme kanseri konusunda kadınlarımızın bilinçlendirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Screening of Breast Cancer Risk with Gail Model Among Women of Aged 40-69 in EskişehirObjective: We aimed to evaluate the knowledge about breast cancer and estimate the invasive breast cancer risk among women of aged 40-69.Materials and Methods: 1779 women, who live in the centre of Eskişehir between April-June 2008 were included to the study. The questionnaire including the demographic characteristics of the patients, risk factors, signs and invasive breast cancer risk was performed to 1779 women after obtaining their verbal consent. In the data analysis, Percentage, Mean, Kruskal Wallis Test and Mann Whitney U Test, Chi-Square and in the assessment of the breast cancer risk for the women, Breast Cancer Risk Assessment Tool V.2.01 prepared by American National Cancer Institute is used.Results: Of the 1779 women, 776 (%43.6) were aged between 40-49, 649 (%36.5) 50-59, and 354 (%19.9) 60-69 years.75.7% of women were primary school graduates, 83.2% were married and 89.8% were housewife. The percentage of the women, reported that they had knowledge about breast cancer was 55.9%. The average breast cancer knowledge score of women was 13.7 ±5.8. Among the women has joined the study; breast cancer average risk is 0.9 %. The risk of being breast cancer in their whole life is estimated as 7.7%. Without any risk factors becoming breast cancer risk average in a-five-year time is 1.3%, and becoming breast cancer risk average in ones whole life is found as 10.4%.Conclusions: It was seen that the knowledge of women about breast cancer risk factors and signs was inadequate. It was determined that 5.8% of women have high risk for invasive breast cancer. Our women must be made conscious in order to decrease the rates of death from breast cancer and extend the life time.