Deneysel diyabette gözlenen vasküler fonksiyon bozukluklarında sodyum selenat uygulamasının etki mekanizmalarının incelenmesi
Investigation of underlying mechanisms of sodium selenate effects on vascular dysfuntions in experimental diabetes
- Tez No: 229927
 - Danışmanlar: PROF. DR. BELMA TURAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Biyofizik, Biophysics
 - Anahtar Kelimeler: adrenejik reseptör, adrenerjik reseptör, diyabet, sodyum selenat, cAMP, oksidan stres, kasılma, gevseme, antioksidan, adrenergic receptor, diabetes, sodium selenate, cAMP, oxidative stress, contraction, relaxation, antioxidant
 - Yıl: 2007
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ankara Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalısmada, diyabetli sıçanların endotelsiz torasik aortta örneklerinde hemdepolarizasyon bagımlı hem de reseptör bagımlı ajanlar aracılıgla kasılma vegevseme yanıtları incelenerek diyabetli olmayan saglıklı sıçanlarınkilerlekarsılastırılmıstır. Diyabete baglı olarak gelisen fonksiyonel bozukluklarındasodyum selenat uygulamasının pozitif etkileri çesitli deney protokolleri ileincelenmistir. Sodyum selenat uygulaması diyabette bozulmus olan kasılma vegevsemelerin belli düzeylerde düzelmesini saglamıstır. Diger yandan,saglıklı sıçanlara aynı miktarlarda ve aynı sürelerde sodyum selenat verilmesidamar fonksiyonlarının bozulmasına neden olmustur.Diyabette azalmıs olan gevseme yanıtlarına sodyum selenat uygulamasınınpozitif etkilerinin altında yatan mekanizmayı anlamak amacıyla aramekanizmalardan biri olan cAMP seviyeleri ölçülmüstür. Diyabetin ne bazal nede uyarılmıs cAMP seviyesini istatistiksel olarak anlamlı düzeydeetkilemedigini ve diyabetlilerde gözlenen 2-adrenerjik reseptör aracılıyanıtlarda cAMP yolagının rol almadıgını fakat artmıs olan oksidan stresin roloynadıgını göstermistir. Sodyum selenat uygulanmıs diyabetli örneklerinkasılma ve gevseme yanıtlarında düzelmelerin olması, yine diyabette gözlenenyanıtlarda oksidan stres ve inhibe olmus antioksidan savunmanın rolü olduguhipotezini dogrulamaktadır.Selenyumun antioksidan özelligi bilinmesine karsın diyabetli hayvanların çesitliorgan fonksiyonları üzerindeki etkileri çok açık olarak bilinmemektedir. Ayrıcadiyabette azalan protein serbest tiyol seviyeleri ile 2-adrenerjik reseptörmekanizması arasındaki iliski de bilinmemektedir. Bu çalısma sonuçları,diyabette endotelsiz damar düz kas fonksiyonunda bozulmalar oldugu hemhem de reseptör yanıtlarının bozuldugu, selenyumun bu bozulmalara pozitifetki yapması gibi veriler bize endotelsiz damarlarda ROS seviyesinin arttıgını,tiyol oksidasyonunun arttıgını ve böylece kasılma ve gevseme yanıtlarınıetkiledigini düsündürmektedir. Selenyumun normal sıçanlar üzerindeki olumsuzetkileri de göz önüne alındıgında, selenyum bilesiklerinin diyabette bilinentedavilere ek olarak yardımcı koruyucu bir ajan olarak kullanılabilecegi ancakbunun için daha detaylı incelemelere gereksinim oldugu açıktır.
Özet (Çeviri)
In this research, nonendothelium thoracic aort samples in diabetic rats which investigatecontraction and relaxation responses, mediated either depolarization dependent or receptordependent agents, compared to the control group. Applying sodium selenate in diabeticgroups prevents functional dysfunctions and investigate positive effects with variousexperimental protocols. Applying the sodium selenate in diabetes provide the beneficialeffects in contraction and relaxation responses. On the other hand, control rats which aregiven the sodium selenate in the same amounts and the same durations , occur the vasculardysfunctions.In order to understand of the local mechanisms, cAMP levels were measured. Diabetesdidn?t affected neither basal nor stimulating cAMP levels in being statistical and 2 adrenergicreceptor responses in the diabetic groups, cAMP pathway haven?t affected however weshowed that increasing the oxidative stress have affected. As Applying the sodium selenate indiabetic samples confirmed that, contraction and relaxation responses have been recoveredand diabetes have been observed oxidative stress and drop the antioxidant defense system ofthis hypothesis.Although Selenium have known antioxidant property, diabetic rats have not understandabsolutely. Otherwise diabetic groups have not known the relation between free thiol levelsand 2-adrenergic receptor mechanism. Results of this research, non-endothelium vascularsmooth muscle dysfunctions in diabetes either and adrenergic receptor responses and thebeneficial effects of the selenium showed that ROS and thiol oxidation levels increase in thenon-endothelium vascular smooth muscles so we think that contraction and relaxationresponses were affected. Applying the selenium in control rats have been influenced badly,furthermore selenium compunds have been used protective agents but must be investigatedthe more details in this research