Prematürelerde kordon kanı epidermal büyüme faktörü ile eritropoetin düzeylerinin değerlendirilmesi
The determine of epidermal growth factor and erythropoietin levels in cord blood of premature infants
- Tez No: 230000
- Danışmanlar: PROF. DR. YILDIZ PERK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: anemia, erythropoietin, EGF, erythropoiesis
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Neonatoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Amaç: ?34 GH prematürelerde kordon kanı epidermal büyüme faktörü (EGF)'nün eritropoeze etkisini değerlendirmek.Gereç ve Yöntem: Çalışma ?34 GH 60 preterm (? 30 GH grup I, N: 20; > 30 GH grup II, N: 40 )'den alınan kordon kanında yapıldı. Hemoglobin ve retikülosit ABX Pentra 120 ve eritropoetin Immulite 2000 cihazıyla, EGF ise ELISA ile ölçüldü. İstatistiklerde aritmetik ortalama, geometrik ortalama, Pearson korelasyon hesaplaması ve Mann - Whitney U testi kullanıldı.Bulgular: Doğum yaşı, doğum tartısı, EGF düzeyi, eritropoetin, hemoglobin ve retikülosit için ortalama değerler I. grupta sırasıyla 28.8 ± 1.97 hafta, 1234.5 ± 349.6 gram, 356.7 ± 127.9 pg/ml, 17.03 ± 70.85 mIU/ml, 16.4 ± 2.1 g/dl, % 5.01 ± 0.92 olarak saptandı. II. grupta sırasıyla 32.8 ± 1.02 hafta, 1855.5 ± 338.7 gram, 494.9 ± 138.6 pg/ml, 25.86 ± 97.55 mIU/ml, 17.7 ± 1.11 g/dl, % 5.49 ± 1.49 bulundu. Her iki grupta EGF ile doğum tartısı korele idi (r1 = 0.72, p< 0.01 ; r2 = 0.55, p< 0.01). EGF ile hemoglobin arasında I. grupta r = 0.13 (p> 0.05), II. grupta r = 0,03 (p> 0.05), çalışma grubunda ise r = 0.22 (p< 0.05) sonucu saptandı.Sonuç: Çalışma grubunun EGF düzeyi ile hemoglobin değeri arasında r = 0.22 (p< 0.05) ve eritropoetin ile retikülosit arasında da r = 0.22 (p< 0.05) sonucu bulundu. EGF- eritropoetin ilişkisi açısından r = -0.055 (p> 0.05) olarak saptandı.Anahtar Kelimeler : anemi, eritropoetin, EGF, eritropoez
Özet (Çeviri)
Aim: To determine whether a correlation between cord serum epidermal growth factor (EGF) and erythropoietin, hemoglobin, and retikulocyte count in premature infants with ? 34 gestational weeks.Material and method: 60 premature infants with ? 34 GW included to the study. Infants were divided into 2 groups (group-I: ? 30 GW and group-II: > 30 GW). Cord blood and serum was used. Erythropoietin, hemoglobin and retikulocyte count were measured by automatically. EGF was measured by ELISA. Mann - Whitney U test and Pearson?s method were used for statistic.Results: Group-I had a mean gestational age of 28.8 ± 1.97 weeks and a mean of birth weigth and EGF concentration were 1234.5 ± 349.6 g, 356.7 ± 127.9 pg/ml, respectively. Mean erythropoietin concentration was 17.03 ± 70.85 mIU/ml. They had a mean of hemoglobin and retikulocyte count were 16.4 ± 2.1 g/dl, 5.01 ± 0.92 %, respectively. Group-II had a mean gestational age of 32.8 ± 1.02 weeks and a mean of birth weigth and EGF concentration were 1855.5 ± 338.7 g, 494.9 ± 138.6 pg/ml, respectively. Mean erythropoietin concentration was 25.86 ± 97.55 mIU/ml. They had a mean of hemoglobin and retikulocyte count were 17.7 ± 1.11 g/dl, 5.49 ± 1.49 %, respectively . The level of EGF in cord serum was positively correlated birth weigth (r1 = 0.72, p< 0.01 ; r2 = 0.55, p< 0.01).Conclusion: The relationship of between EGF and hemoglobin was r = 0.22 (p< 0.05) in study group.